Dolar 32,3367
Euro 35,1613
Altın 2.242,18
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 11°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
11°C
Hafif Yağmurlu

Asgari ücret ne zaman 33 çeyrek altındı?

6 Ocak 2022 14:39
1.342
bir asgari ücret kaç çeyrek altın
bir asgari ücret kaç çeyrek altın

Kıymetli okurlarım;

Trakya Politik’te Hayri Abi’nin de yazdığı gibi yüzde 80 olan enflasyonu yüzde 36 gösterip maaşlara bunun üzerinden zam yapan bu hükümetin biraz insafa gelmesi temennisiyle yazıma başlıyorum.

*

Öztrak ekonomideki kronikleşmiş sorunları çözebilir, tabii “şahsım hükümeti” gidebilirse…

Geçen gün bir ortamda Faik Öztrak’a “Bu ekonomik enkaz ne kadar sürede atlatılır?” diye soruyorlar. Öztrak da “Eğer musluklar kısılırsa (siz bunu hazine beşli çete ve komisyoncuları tarafından yağlanmaya devam etmezse diye okuyun) bir buçuk veya iki yılda ülke ekonomisi toparlanır. Ücretli çalışanların altında ezildiği hayat pahalılığını önleyebiliriz.” şeklinde yanıtlamış. Muhalefet boşuna “derhal seçim” diye tekrar tekrar söylemiyor. Eğer seçim bir buçuk yıl sonra yapılırsa, üzerine en az bir buçuk yıl daha koyun… Tam üç yıl boyunca vatandaş bu eziyete katlanmak zorunda kalacak. Canına tak edenlerin geçirdiği cinnet hali daha da artacak.

*

Bakın size kestirmeden ücretli çalışanın 50 yıllık öyküsünü asgari ücret ve çeyrek altın kıyaslaması üzerinden anlatayım.

★ 1969 yılında, yani sosyal uyanışın ülkede can bulduğu yıllarda asgari ücret 33 çeyrek altındı…

★ 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerinin ardından sermaye kesimini temsil eden Halit Narin çıkmış “bugüne kadar işçiler konuştu, artık biz konuşacağız” demişti. Bu sözlerin söylendiği ve ücretli çalışanın adeta gırtlağının sıkıldığı 1981 yılında asgari ücret 11 çeyrek altına kadar düşmüştü.

★ Özal sonrası dönemde sendikal faaliyetler kıpırdanmaya başlamış ve emekçiler ücretlerini 13-14 çeyrek altına kadar yukarı çekebilmişlerdi.

★ 2001 ekonomik krizinin olduğu yıl en düşük maaşla 9 çeyrek altın alınabiliyordu.

★ Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiği ilk yıllarda büyük bir yenileme sürecinden geçilmiş ve ekonomik çarklar işlemeye başlamıştı. Öyle ki 2000’lerin ilk yarısında asgari ücret 12-13 çeyrek altına kadar çıkmıştı.

*

AKP’nin fetret devrinde asgari ücret 8 çeyrek altından 6 çeyrek altına, son yıllarda ise 4 çeyrek altına kadar düştü. Bugün gelinen nokta asgari ücretle 4 çeyrek altın alınamıyor. Ve enflasyon bu şekilde seyrederse 2022’nin son aylarında 3 çeyrek altının da altına düşeceğiz.

*

İşte Türkiye’nin 50 yıllık kısa tarihinde gelinen nokta sefalet ve iflastan başka hiçbir şey değildir. 33 çeyrek altından, 15’lere, 11’lere, 8’lere, 6’lara, 3’lere… Bunun adı trajedidir. Bu bir akıl tutulmasıdır. Zaten öyle olduğu için Tayyip Erdoğan da 20 yıl önceki piyasa koşullarına göre “90 liracık olan bursları bugün 650 lira seviyesine getirdik” gibi saçma sapan açıklamalar yapabilmektedir. Üstelik zırvalıktan başka bir şey olmayan bu açıklamayı birkaç kere tekrarlamakta bir sakınca görmüyor.

*

Allah hepimize sabır versin. İlk seçimde gideceğini gören Erdoğan, siyasi ömrünü uzatmak için seçimleri 2023’ün Haziran ayında yapacağa benziyor. Memur ve emekliye TÜİK’in yalan dolan olan enflasyon oranından bile az zam yapması bunun açık göstergesidir. Yani, Öztrak’ın en iyimser hesabına göre üç yıl boyunca insanlarımızı çok zor şartlar bekliyor.

YORUMLAR

Trakya Haber