Dolar 32,3520
Euro 35,1292
Altın 2.301,73
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu

Asgari ücret takvimi belli oluyor

Asgari ücret takvimi belli oluyor
29 Kasım 2022 13:48
562

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmelerinin takviminin belirlenmesi için 1 Aralık’ta Türk-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışma takviminin belirlenmesi için perşembe günü, Türk-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecektir” denildi.

Aralık boyunca komisyon dört toplantı düzenleyecek ve son toplantı sonrası geçen yıl olduğu gibi asgari ücret Erdoğan tarafından açıklanacak.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ
‘Yeni model’in enflasyonu zıplattığı 2021 sonunda asgari ücret yüzde 50’lik zamla 2 bin 825 liradan 4 bin 253 liraya çıkarılmıştı. Bu zamdan kısa süre sonra artan hayat pahalılığı nedeniyle sendikaların belirlediği açlık sınırın hayli altına inen asgari ücret için temmuzda yüzde 29’luk ikinci zam getirildi. Ama bunun da etkisi kısa sürdü, asgari ücret tekrar açlık sınırının altına indi. Enflasyonu düşürmek için herhangi bir adım atmayan ve baz etkisini bekleyen hükümetten şimdi tekrar benzer vaatler geliyor. Düzenlemede enflasyonun asgari ücretli üstündeki tahribatını gidermek için en az yıl sonu enflasyon oranının üstünde bir gelir artışı gerekiyor ki alım gücü kısa süre de olsa korunabilsin. Bu kapsamda beklentiler incelendiğinde, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 60,4, Reuters’ın geçen ayki anketine katılanların beklentisiyse yüzde 72,25. Hükümetin orta vadeli plandaki hedefiyse yüzde 65. Temmuz’daki yüzde 29’luk oran çıkarıldığında üç farklı beklentiye göre sırasıyla en az yüzde 31,4, yüzde 43,25 ve yüzde 36 zam gelmesi beklenebilir. Buna göre asgari ücretin üç beklentiye göre üstünde olması gereken seviyeler şöyle: 7 bin 230 lira, 7 bin 390 lira ve 7 bin 480 lira.

ERDOĞAN’IN ‘ASGARİ ÜCRET’ AÇIKLAMASI
Erdoğan’sa ‘yere sağlam basan’ adımlar atılacağını söyleyip, “Şu anda bu konuyla ilgili çalışmaları başta Vedat hocamız (Bakan Bilgin) olmak üzere arkadaşlarımız yapıyorlar. İnşallah bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu biliyorum. Ama biz, havada uçuşan değil de yere sağlam basan adımları atacağız ki zihinlere iyi yerleşsin” demişti.
BAKAN BİLGİN’İN HEDEFİ ENFLASYONU ORTADAN KALDIRMAK
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrette enflasyona dikkat çekerek, “Aralık’ta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız” demişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber