Dolar 32,3159
Euro 35,1191
Altın 2.296,14
BİST 9.064,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık

Asgari ücret zam pazarlığı başlıyor

Asgari ücret zam pazarlığı başlıyor
5 Aralık 2022 13:36
422

Asgari ücret zammında kritik haftaya girildi. Komisyonun ilk resmi toplantısı bu hafta çarşamba günü, ikinci toplantısı ise 14 Aralık’ta yapılacak. En geç yılın son haftasında ise 2023 asgari ücretinin netleşmesi bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki yıl geçerli olacak ücretin belirlenmesi için ilk resmi toplantısını çarşamba günü gerçekleştirecek. Komisyon katılımcıları üçüncü toplantı itibarıyla oy birliği ile asgari ücretin belirlemeyi hedeflediklerini belirtirken ikinci toplantısı 14 Aralık’ta yapılacak.

Seçimin en geç Haziran 2023’te gerçekleşecek olması ve yüzde 85’teki enflasyona doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle asgari ücret, EYT ile memur ve emeklilere yapılacak fiyat artışları piyasada yakından izleniyor. Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükümeti ise Çalışma Bakanı Vedat Bilgin temsil ediyor.

İKİNCİ TOPLANTI 14 ARALIK’TA
Asgari ücret 2022 için net 4,253 TL olarak belirlenmiş yılın ortasında ise tekrar artış yapılarak 5,550 TL’ye yükseltilmişti. Yılın başından geçerli olmak üzere asgari ücrette damga vergisi ve asgari ücrete kadar tüm çalışanlar için gelir vergisi kaldırılmıştı. Bilgin, görüşme takvimi için Türk-İş ve TİSK başkanlarıyla geçen hafta bir araya geldi. Takvime göre ilk resmi toplantı bu hafta Çarşamba günü ikinci toplantı ise 14 Aralık’ta yapılacak. Üçüncü toplantıda, yani en geç yılın son haftasında 2023 yılında gerçekleşecek asgari ücretin netleşmesi bekleniyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette kırmızı çizgilerinin 7 bin 785 TL olduğunu söyledi. Henüz diğer katılımcılar bir rakam telaffuz etmedi ancak piyasalar Hazine’nin 2023 için vazgeçeceği geliri ve İşsizlik ve Sigorta Fonu’nun olası katkısını anlamak için müzakere sürecini izleyecekler.

İŞVEREN ENFLASYON+10 PUANA SICAK BAKIYOR
SÖZCÜ’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Türk-İş cephesinde 8 bin liranın üzerindeki bir rakam için güç toplanıyor. SÖZCÜ’ye konuşan bir sendika başkanı, “Aylardır öyle rakamlar uçuşuyor ki, işçi 8 bin lirayı aldı cebine koydu. Şimdi bunun üzerine ne alınabilir diye bekliyor” demişti. İşveren cephesinde de somut rakam dile getirilmemekle birlikte ‘enflasyon+10 puan’ gibi bir orana sıcak bakılıyor.
AÇLIK SINIRI KASIM AYINDA 7 BİN 786 TL’YE YÜKSELDİ
Öte yandan, Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı ekimde 7 bin 425 TL iken, kasımda 7 bin 786 TL’ye çıktı. Açlık sınırı böylece, mevcut asgari ücretin 2 bin 286 TL üzerine çıkmış oldu. Kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise ekimde 24 bin 185 TL iken kasımda 25 bin 365 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 9 bin 705 TL’den 10 bin 170 TL’ye çıktı. Emekçiler, bu rakamların göz önüne alınarak asgari ücretin belirlenmesini talep ediyor.

EYT İÇİN İŞVERENİN 2 TALEBİ KABUL EDİLMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Bilgin de geçen hafta asgari ücret ve EYT işveren maliyetleri için görüştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber