Dolar 32,3679
Euro 35,1021
Altın 2.325,03
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu

Atatürk büstüne saldıran şahıs için istenen ceza belli oldu

Atatürk büstüne saldıran şahıs için istenen ceza belli oldu
16 Ağustos 2021 16:17
500

Tekirdağ’da 28 Mart’ta 3 farklı okulda Atatürk heykel ve büstlerine boya ile hakaret içerikli yazılar yazdığı tespit edilen şüpheli Günhan Daştan (48) hakkında 3 ayrı suçtan 29 yıl 1 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 29 sayfalık iddianamede DEAŞ Terör Örgütü’nün kuruluşu, amacı, Türkiye’ye yönelik terör eylemleri anlatılarak DEAŞ için “Türkiye’nin güvenliğini doğrudan tehdit eder niteliktedir” şeklinde tespit yapıldı. 

İddianamede Günhan Daştan’ın Marmaraereğlisi ilçesinde yaşadığı, herhangi bir mesleğinin ve gelirinin bulunmadığı belirtildi. Olay tarihi olan 28 Mart 2021’de Daştan’ın Atatürk büstüne zarar verme ve Atatürk’ün hatırasına hakaret etme amacıyla planlı bir şekilde malzemeleri temin ettiği belirtildi. 
YAKALANMAMAK İÇİN PLAKA TANIMA SİSTEMİ OLMAYAN ARA SOKAKLARI KULLANDI
Daştan’ın güvenlik güçlerine yakalanmamak için güvenlik tedbirleri aldığı kaydedilen iddianamede şüphelinin araç plakasını kapattığı, aracını olay yerinden farklı bir yerde durdurduğu, eylemi yapacağı yere araçla giderken Plaka Tanıma Sistemi olmayan ara sokakları kullandığı ifade edildi. Şüphelinin parmak izi bırakmamak amacıyla olay yerine eldiven ve koyu renk kapüşonlu kıyafet giydiği ve Nizamettin Demirdöven İlkokulu, Opet Anadolu Lisesi ve Yeniçiftlik Belediye Ortaokulu’nun bahçelerindeki Atatürk heykellerine hakaret içerikli yazı yazarak eylem gerçekleştirdiği ifade edildi.
TOPLUMDA İNFAİL UYANDIRMA GAYRETİYLE ATATÜRK’ÜN HATIRASINA SALDIRDI
İddianamede şüpheli Daştan’ın sosyal medya hesabında selefi görüşler doğrultusunda paylaşımlar yaptığı ve sosyal medya hesabından Selefi Ramazan Oral Grubu ile çatışma bölgelerinden bazı şahıslar ile irtibatı olduğunun tespit edildiğine yer verildi.  İddianamede şüphelinin sıradan bir yer seçmeyip Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büstleri nezdinde hatırasına yönelik toplumda infial uyandırma gayreti ile eylemi gerçekleştirdiği değerlendirmesi yapıldı. 
Şüpheli Daştan’ın DEAŞ terör örgütünün işleyişine uygun olarak ayrıştırma ve kaos çıkartma çabası ile provokatif şekilde hareket ettiği, bu yönde eylemini gerçekleştirdiği ve yakalanmamış olması halinde bu şekilde eylemlerine devam edeceğinin tespit edildiği değerlendirmesi yapıldı. Değerlendirme kısmında şüphelinin DEAŞ terör örgütünün ideolojisini benimsediği ve bu yönde örgüt üyeliğine yönelik organik iradi bağına ilişkin kastını ortaya koyduğunun anlaşıldığı belirtildi. Şüphelinin eylemlerini DEAŞ silahlı terör örgütünün amacına ve hedeflerine hizmet eder şekilde gerçekleştirdiği ve söz konusu örgütün üyesi olduğu öne sürüldü. 
29 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
İddianamede şüpheli Günhan Daştan’ın “Zincirleme Şekilde Atatürk’ün Hatırasına Hakaret”, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Kamu Malına Zarar Verme” suçlarından toplamda 7 yıl 6 ay 15 günden 29 yıl 1 ay 15 güne kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 

Tutuklu şüpheli Daştan önümüzdeki günlerde iddianameyi kabul eden Tekirdağ Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber