Dolar 32,4477
Euro 34,4513
Altın 2.489,61
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Az Bulutlu

EYT’den sonra staj mağdurları da haklarını arıyor

EYT’den sonra staj mağdurları da haklarını arıyor
13 Ocak 2023 11:18 | Son Güncellenme: 13 Ocak 2023 11:41
524

Yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağduru bu kez İstanbul’da meydanlara iniyor. Staj Sigortası Mağdurları (SSM) Derneği Başkanı Ferhat Salman, Ankara, Bursa, Sakarya’dan sonra 15 Ocak Pazar günü İstanbul’da binlerce mağdurla birlikte basın açıklaması yapacak. 

Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için 15 Ocak 2023 Pazar günü saat 12.00’de Kadıköy Rıhtım Meydanında binlerce kişi ile birlikte basın açıklaması yapılacak. İstanbul Valiliği’nden izin almak için resmi başvuru yapıldı. 

Başkan Ferhat Salman yaptığı açıklamada, Staj sigortası mağduriyeti, meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak çalıştırılan ve iş yerlerinde çırak olarak çalışan insanların sigortalarının sadece kısa vadeli kısmının yattığı için emeklilik dönemini 10-15 yıl geciktiren büyük bir sorun olduğunu açıkladı. 

“BU İNSANLAR BÜYÜK MAĞDURİYETE UĞRAMAKTADIR”
Kanunen imza yetkisi olmayan oy dahi kullanamayan bu çocuklardan 15-16 yaşlarında kısa süreli-uzun süreli sigorta ayrımı yapmasını beklemenin büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Salman, “Yaşıtları top oynarken, iş yerlerinde üreten aktif olarak çalışan bu insanlar büyük mağduriyete uğramaktadır. Bunun yanında, böyle bir düzenleme yapılması kanun yapıcının çırak ve stajyerlere bakış açısını ve tutumunu ortaya koyacağından toplumun genelini ilgilendirir.” dedi.  
Salman şöyle devam etti: “1999 yılı öncesi yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülebilir. Böylelikle staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır,18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun el birliğiyle çözülür. İşte biz yıllardır bu mağduriyetimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun için Ankara’dan sonra İstanbul’da da binlerce kişi ile birlikte basın açıklaması yapacağız. Haklıyız, kazanacağız. Staj, EYT yasa tasarısı ile birlikte TBMM gündemine gelmeli ve mağduriyet çözülmeli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber