Dolar 32,3753
Euro 35,0108
Altın 2.325,32
BİST 9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık

İşsiz sayısı temmuzda 3 milyon 902 bin kişiye yükseldi

İşsiz sayısı temmuzda 3 milyon 902 bin kişiye yükseldi
10 Eylül 2021 12:30 | Son Güncellenme: 10 Eylül 2021 12:35
437

İşsizlik temmuz ayında yüzde 12 olurken, bir önceki aya göre 506 bin kişi artarak 3 milyon 902 bin kişi oldu. Haziran ayında TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamları ile DİSK-AR’ın açıkladığı işsizlik rakamlarını karşılaştıran CHP’li Sezgin Tanrıkulu, İŞKUR’da işsiz sayısının artarken, TÜİK’te düştüğünü belirtti. TÜİK’in açıkladığı Temmuz ayı işsizlik verileri hakkında açıklama yapan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ‘Ekonomimiz büyüdü, şahlandı yalanlarını artık TÜİK bile gizleyemiyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı. 
TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü kişilerde işsiz sayısı temmuzda 1,4 puanlık artışla yüzde 12 olarak gerçekleşirken, işsiz sayısı da 506 bin kişi artarak 3 milyon 902 bin kişi olarak kaydedildi. İşsizlik haziranda ise yüzde 10,6 olarak açıklanmıştı. Aynı dönemde istihdam edilenlerin oranı ise bir önceki aya göre 125 bin kişi artarak 28 milyon 730 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile yüzde 45,1’e yükseldi. Temmuz ayında işgücüne katılım oranı ise bir önceki aya göre 631 bin kişi artarak 32 milyon 632 bin kişi olarak gerçekleşirken, işgücüne katılım oranı ise 0,9 puan artışla yüzde 51,2’ye çıktı.
GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 23,6 
İş aramaktan vazgeçen umutsuz işgücü ve zamana bağlı eksik istihdamdan oluşan atıl iş gücü (geniş tanımlı işsizlik) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,2 puan artışla yüzde 23,6’ya yükseldi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,3 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19,6 olarak gerçekleşti.
GENÇ İŞSİZLİK SABİT KALDI
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 23,1, istihdam oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 31,3 olarak gerçekleşti. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 40,7 seviyesinde gerçekleşti.
KAYIT DIŞI ÇALIŞMADA 4,5 PUAN AZALIŞ
Temmuz ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 4,5 puan azalarak yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 3,9 puan azalarak yüzde 17,4 oldu.
İŞKUR’DA İŞSİZ SAYISI ARTIYOR, TÜİK’TE DÜŞÜYOR
Haziran ayında TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamları ile DİSK-AR’ın açıkladığı işsizlik rakamlarını karşılaştıran CHP’li Sezgin Tanrıkulu, İŞKUR’da işsiz sayısının artarken, TÜİK’te düştüğünü belirtti.
DİSK-AR VE TÜİK VERİLERİ ARASINDA 4 MİLYON 490 BİN KİŞİLİK FARK
Önergede ayrıca Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) verileri ile TÜİK’in geniş tanımlı işsiz sayısı arasında 4 milyon 490 bin kişilik fark olduğu ifade edildi. Önergenin ilgili bölümü şöyle:
“Haziran 2021 Dönemine ait mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik (atıl işgücü) oranı TÜİK tarafından yüzde 22,4 olarak açıklanırken, TÜİK’in bu oranına karşılık gelen mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise DİSK-AR tarafından 7 milyon 889 bin olarak hesaplanmış olup, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı ile mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı arasında 11,8 puanlık, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı ile mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı arasında ise 4 milyon 490 bin kişilik bir fark ortaya çıkmıştır.
YÜCEER: “EKONOMİMİZ BÜYÜDÜ YALANLARINI ARTIK TÜİK BİLE GİZLEYEMİYOR”
TÜİK’in açıkladığı Temmuz ayı işsizlik verilerine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “İşsiz sayısı Temmuz’da 506 bin kişi artarak 3 milyon 902 bin kişiye yükseldi. TÜİK verilerine göre işsizlik yüzde 12’ye, geniş tanımlı işsizlik yüzde 23,6 seviyesine çıktı. Ekonomimiz büyüdü, şahlandı yalanlarını artık TÜİK bile gizlemiyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber