Dolar 32,3712
Euro 35,0140
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu

Kırklareli’nin bağlarında hasat zamanı

Kırklareli’nin bağlarında hasat zamanı
10 Eylül 2021 10:32
1.083

Kırklareli’nde Istranca Dağları’nın eteklerindeki bağlarda hasat telaşı başladı.

Eski adı ‘üzüm kent’ anlamına gelen Lozengrad olan ve Evliya Çelebi’nin bağların çokluğundan bahsettiği Kırklareli’ndeki bağlarda bugünlerde ayrı bir heyecan yaşanıyor. Lezzetiyle Türkiye’nin dört bir yanından alıcısı bulunan üzümleri yöresel kıyafetler giyen kadınlar, şarkılar ve türküler eşliğinde topluyor. Hasat için köylerden traktör römorklarında bağlara gelen kadınlar, gün doğumuyla işlerini öğleye bırakmadan bitirmenin telaşını yaşıyor. Kasalara toplanan üzümlerin bir kısmı sofralık ayrılıyor, bir kısmı da hardaliye yapımında kullanılıyor.
“BAĞCILIK ÇOK ZORDUR, EMEK İSTER”
Üzüm yetiştiricisi Atiye Dağ Özmen (37), bağcılığın zor ve emek isteyen bir iş olduğunu söyledi. Çocukluğundan beri üzüm yetiştiriciliği yaptığını, rahmetli babasından kalan bağda üzüm ürettiğini anlatan Özmen, şubat ayında bağa girdiklerini ve kasım sonuna kadar mesailerinin devam edeceğini dile getirdi. Şubatta kesme, ilaçlama, budama ve salkımların kırılmasıyla işe başladıklarını belirten Özmen, “Sonra topladığımız yaprakları basarız ve üzüm hasadına başlarız. Bunu bir şekilde pazarlamaya çalışırız. Yaz boyunca bu şekilde devam eder. En sonunda toplu halde bağ bozumu yaparız.” dedi.

Yöresel kıyafetlerle hasat işlemini yerine getirdiklerini aktaran Özmen, şöyle devam etti:
“Bağcılık çok zordur, emek ister. Sabah gün doğarken geliyoruz, akşam ezanına kadar çalışıyoruz. Atalarımızın dediği gibi ‘Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur.’ Sen bağa emek verirsen bağ da çok güzel verim verir. Bu bağın sadece üzümüyle yetinmiyoruz. Yaprağını toplayıp basıyoruz. Ondan da hem kendi yiyeceğimizi çıkarıyoruz hem de satışını yapıyoruz. Ayrıca pekmezini kaynatıp satıyoruz.”
Şennur Dağ (76) ise 63 yıldır üzüm üreticiliği yaptığını ifade etti.

‘Bağcılık çok emek istiyor’ diyen Dağ, “Bakmazsak, çalışmazsak, ürün alamayız. Bebek nasıl yetişiyor, bağ da öyle yetişiyor işte. Yıl sonu gelince hasat bittikten sonra elimize toplu para geçiyor. Mazotumuzu, giderlerimizi ayırdıktan sonra kalan kısmını da geçimimiz için kullanıyoruz. Çok mutlu oluyoruz.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber