Dolar 32,5340
Euro 34,9280
Altın 2.439,99
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

OSB projesine karşı Kavacık halkı kazandı

OSB projesine karşı Kavacık halkı kazandı
23 Aralık 2022 11:23 | Son Güncellenme: 23 Aralık 2022 11:24
527

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyü merasına yapılmak istenilen Organize Sanayi Bölgesi’nde köylüler hukuki mücadeleyi kazandı. Danıştay 6. Dairesi, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesini iptal etti.

Köylüler, OSB’nin kurulması amacıyla üst ölçekli planlarda yapılan değişikliklerin iptali için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 6. Dairesi, OSB projesiyle toprak, orman, su varlıkları, tümülüs, mezarlık, köy ve doğa açısından kamu zararlarının oluşacağına karar vererek projeyi iptal etti. Danıştay’ın iptal kararı, köylülerin ilk hukuki kazanımı değil. Daha Önce de Danıştay tarafından OSB projesine dair iki kez yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. Ayrıca Edirne İdare Mahkemesi’nde açılan davalarda da yürütmeyi durdurma ve iptal kararları çıkmış, 4 ayrı bilirkişi heyeti raporunda ise projedeki hukuksuzluklara dikkat çekilmişti.

“KÖY YAŞAMINI SAVUNACAĞIZ”
Danıştay’ın verdiği iptal kararının ardından açıklama yapan köylüler “Yer seçiminin, planlarının dahi hukuksuz olduğu ortaya çıkan Uzunköprü Karma OSB projesi için harcanan tüm paraların kurum ve kuruluşlara kuruşuna kadar iade edilmesini istiyoruz. Tarım topraklarını, gıdayı korumayı, köyde yaşamı lafta değil özde yaşatmaya ve doğamızı savunmaya Kavacık köylüleri olarak sonuna kadar devam edeceğiz” denildi.

HUKUKSUZLUK KANITLANDI
Kavacıklıların avukatı Bülent Kaçar, iptal kararına ilişkin şunları söyledi: “Dört ayrı bilirkişi heyet raporunda, üç ayrı yürütmenin durdurulması kararında ve üç ayrı iptal kararında OSB kurulmak istenen hazine arazilerinin tarım fonksiyonu dışında kullanılamayacağı kesin olarak hükme bağlanmıştır. Yapılan plan değişikliklerinin, bakanlıkların tüm işlemlerinin hukuka aykırılığı defalarca kanıtlanmıştır. Yer seçimi kararı mahkemece iptal edilen, planları Danıştay tarafından iptal edilen, OSB alanını tarım dışı ilan eden kararı mahkemelerce iptal edilen bu projenin kamuya zararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Uzunköprü Karma OSB projesinden vazgeçilmesini, kamu kurum ve kuruluşların hukuka ve bilime uygun hizmetlere, projelere yönelmesini istiyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber