Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 12°C
Yağmurlu
Tekirdağ
12°C
Yağmurlu

Tabakoğlu: “Gül, Edirne’de yükselecek”

Tabakoğlu: “Gül, Edirne’de yükselecek”
29 Temmuz 2021 11:33 | Son Güncellenme: 30 Temmuz 2021 11:43
1.186

Trakya Üniversitesi’nin gayretleri sonucu bilimsel metotla yeniden yetiştirilemeye başlanan Edirne Gülü, Trakya Üniversitesi tarafından doğduğu ve yayıldığı topraklara yeniden bir değer olarak kazandırılıyor.

Edirne’nin kültür mirasçısı Trakya Üniversitesi, bir kültürel değeri daha gün yüzüne çıkarıyor. Edirne Gülünün ve sanayi gülü yetiştiriciliğinin yeniden canlanması için demonstrasyon çalışmalarına devam eden Trakya Üniversitesi tarafından Balkan Yerleşkesi içerisinde bulunan 5 dönümlük araziye 1.500 adet gülü fidanı ekerek “Edirne Gülü Bahçesi” oluşturuldu.

Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, çiçek yetiştiriciliği sahasında Edirne’de yeni bir dönem başlatmayı hedeflediklerini belirterek, “Tarihî kayıtlar Edirne’nin Osmanlı Devleti zamanında gül ve gülcülük merkezi olduğunu göstermektedir. Edirne gülünün 17. yüzyılın sonunda Bulgaristan’a, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Bulgaristan’dan göç eden Türkler aracılığı ile İstanbul, Balıkesir, Bursa, İzmir, Isparta ve Burdur yöresine getirildiği bilinmektedir. Ancak savaşlar ve göçler nedeniyle Edirne’de gül tarımı kaybolmuştur. Trakya Üniversitesi olarak bizler de gülü, doğduğu ve yayıldığı topraklara yeniden bir değer olarak kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

REKTÖR TABAKOĞLU: “EDİRNE SARAYI’YLA BİRLİKTE SARAY’IN SÜSÜ GÜL DE EDİRNE’DE YÜKSELECEK

Doğduğu topraklardan yurdun ve Balkanların dört bir yanına yayılan Edirne gülünün yeniden Trakya Üniversitesinin örnek bahçesi ile kent kimliğine kazandırılacağını ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bu kazanımın sadece kent kimliği ile sınırlı kalmayacak, tarım ve tarıma bağlı sanayi üretimi ile istihdama da katkı sağlayacaktır. Gülcülük yeniden doğduğu topraklara geri dönerek kültür hayatımıza da etki edecektir. Edirne Sarayı yaygın olarak gül ekilen bir yerdi. Şanlı tarihimizde Edirne Sarayı’ndan yükselen gül kokusunun kaynağı bu topraklardı. Trakya Üniversitesi olarak bir yandan Edirne Sarayı’nı tekrar yükseltirken bir yandan da o sarayın süsü, kokusu Edirne gülünü de yine bu güzel şehirde açtıracağız. Belki de ektiğimiz güllerin yerinde yıllar öncesinde de atalarımızın ektiği güller vardı. Biz aslında bir tarihi yeniden diriltiyoruz.” dedi.

Gülün medeniyetimiz açısından da önemli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Gül, Hz. Peygamberimizi de sembolüdür. Gülün kokusunu O’ndan aldığına dair hoş bir kıssa da vardır. Şiirimizde, tarihimizde, genç kızların çeyiz süslemelerinde kısacası hayatımızın her alanında gül ve güle ait bir ayrıntı vardır. İnşallah bizler de yeniden gülü ve gülcülüğü Edirne’nin kültür ve medeniyet hayatına tekrar kazandırıp Edirne’nin dört bir yanını gül kokusu ile saracağız.” şeklinde konuştu.

Balkan Yerleşkesi içerisinde bulunan 5 dönümlük arazide ekili 1.500 adet gül fidanından oluşan “Edirne Gülü Bahçesi” ilerleyen dönemlerde farklı türlerde gül fideleriyle genişletilecek.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber