Dolar 32,3733
Euro 34,9924
Altın 2.326,27
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu

Trakya’da kış hazırlıkları başladı

Trakya’da kış hazırlıkları başladı
13 Eylül 2021 09:30 | Son Güncellenme: 13 Eylül 2021 09:59
891

Mutfakların vazgeçilmezi geleneksel kış lezzetleri için Trakya’da hazırlıklar başladı. Eylül ayının ilk haftası başlayan hazırlıklar, Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. Üretken Trakya kadını, hazıra inat el emeği geleneksel ürünlerinden vazgeçmiyor.

Lütenitsa
Lütenitsa

Mutfakların vazgeçilmez kış yiyecekleri için Trakyalı kadınlar hazırlıklarına başladı. Tarhana, salça, turşu, erişte, gözleme ve daha nice güzel lezzetler. Trakya’nın üretken kadınları hazıra inat el emeği ürünlerinden vazgeçmiyor. Eylül ayının ilk haftasında başlayan hazırlıklar Trakya’nın dört bir köşesinde yoğun bir şekilde devam ediyor.

Kornişon turşu
Kornişon turşu

“KIŞ AYLARINDA TAZE TAZE YİYORUZ”
Trakyalı kadınlar domates ve biber salçası, lütenitsa soslarının yanı sıra patlıcan, biber, salatalık turşuları kurarak kışa hazırlanıyor. Bir yandan turşularını ve konservelerini kuran kadınlar, bir yandan da imece usulü erişte, kesme, gözleme ve yufkalarını yapıyor. Kışa yoğun bir şekilde hazırlandıklarını belirten Zeynep Hanım, “Kışlık yiyeceklerin kurutulması, konservelerimizi ve turşularımızı kendi bahçelerimizden ya da köylü pazarından aldığımız taze sebzelerden gönül rahatlığı içinde kışlık olarak hazırlayıp kilerde saklıyoruz. Kış aylarında taze taze yiyoruz” dedi.


Erişte
Erişte

İMECE USULÜ KIŞA HAZIRLIK
Tarhana, erişte, gözleme ve yufkaları el birliğiyle imece usulü yaptıklarını belirten Fatma Hanım, “Kış uzun. Hazırlıklarımız sürüyor. Kışın her hastalığa şifa tarhanamız var. Erişte, gözleme ve yufkalarımızı komşularımızla birlikte yapıyoruz. Genç nesil çalıştığı için bu işlere vakit bulamıyor. Geleneksel lezzetlerimiz günden güne unutuluyor. Biz elimizden geldiğince geleneksel lezzetlerimize sahip çıkıyor, geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Gözleme
Gözleme
köz biber
köz biber

				
							
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber