Dolar 32,3706
Euro 35,0351
Altın 2.323,12
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu

Yangını söndürmek isteyen ondan hızlı olmalı

7 Ağustos 2021 15:15 | Son Güncellenme: 7 Ağustos 2021 15:16
556

Memleketin onlarca beldesi alevlere teslim olmuşken insanın içinden hiçbir şey yapmak gelmiyor. Biz de evde günlerdir televizyonun karşısına hapsolmuş çaresizce olanı biteni izliyoruz. Birkaç kez TEMA’nın internet sitesine girerek fidan bağışında da bulundum ama genel ruh halime bir bezginlik, bir mutsuzluk, bir bıkkınlık hakim.

Sonra bir baktım bizim oğlan, arkadaşlarıyla telefonda konuşuyor. Sosyal medya üzerinden yakın civardaki pek çok insana ulaşmışlar. Onların yangından etkilenenler için hazırladıkları yardım malzemelerini Muğla ve Antalya’ya götürmek için yola çıkmaya hazırlanıyorlar. Ne varsa gençlerde var!

Düşündüm, gençlerde enerji var belki ama biz de ölmedik! Bizim enerjimiz biraz düştüyse de deneyimlerimiz, bilgi birikimimiz var. Bu nedenle bu yazımda okurlarıma bir yangın anında ne yapmanız gerekir, dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Kritik 7 dakika

Bundan birkaç yıl önce yangına dayanıklı kapı ve yangın söndürme malzemeleri üreten bir dostumla sohbet ediyordum. Kendisine ürettiği ürünlerle insanları büyük tehlikelere karşı koruduğunu söyledim. Biraz durdu, “Evet ama bir yangın anında en büyük insanın en büyük güvencesi hızlı olmasıdır” dedi. Şaşırdım. Açıkçası benim sözüm üzerine ürettiği ürünleri övüp özelliklerini anlatmasını bekliyordum. Dostum bunun yerine bana altın değerinde bir bilgi verdi:

“Benim yaptığım ürünler yangın anında elbette işe yarar. Yanmaz kapı, apartmanında çıkan bir yangının dairene girmesini geciktirir. Yangın tüpü, özellikle kimyasal kaynaklı yangınlarda etkilidir. Ancak bir yangın ilk 7 dakikada söndürülmemişse derhal o binayı terk etmen gerekir.”

Bazen su da yetmez

Dostumdan öğrendiğim diğer bilgiler de şöyle… Diyelim ki, ocağın biraz yakınında duran bir kumaş parçası, örneğin mutfak önlüğünün bir kenarı tutuştu. Onu hemen üzerine bir bardak su dökerek söndürmelisiniz. Eğer bunun farkına varmazsanız 1 dakika sonra ateş, üzerine bir kova su dökülünce ancak sönecek şekilde mutfağa yayılır. 3’üncü dakikada ise alevler mutfak kapısından çıkmaya başlamıştır. Fıçıyla suyu boca etmeniz gerekir. Ancak alevler bu arada yanıcı bir kimyasal maddeye denk gelmişse yangın ışık hızına ulaşır. O durumda su dökmek de fayda etmez zaten.

Plan yapılmalı

Okurlarıma tavsiyem, ailenizin tıpkı deprem planı gibi bir yangın planı olsun. Evin hangi bölgesinde nasıl bir yangın çıkarsa nasıl müdahale edeceksiniz, oturup bunu ailece konuşun. Hatta süre tutarak bir yangın tatbikatı yapın. Yangın söndürme tüpünüzün nasıl çalıştırıldığını ailenizdeki herkes öğrensin. Yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihi var, hiç kullanmasanız bile belirli bir süre sonra boşalıyor, bunu unutmayın. İtfaiyenin numarasını ailedeki herkes telefonuna kaydetsin.

Plansız, programsız, araçsız, gereçsiz, kısacası hazırlıksız olunduğunda yangının nasıl söndürülemediğini günlerdir televizyonda canlı canlı izliyoruz!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber