Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 12°C
Yağmurlu
Tekirdağ
12°C
Yağmurlu

Ballı kazanç!

17 Ağustos 2021 15:04 | Son Güncellenme: 17 Ağustos 2021 15:06
1.414

Arıcıların sağım mesaisi başladı. Ben arıcılık yapmıyorum ama pek çok arkadaşım ek gelir ve emeklilik uğraşı olarak bu meşgaleyi tercih ettiği için aşina olduğum konuların arasında yer alıyor. Yıl boyu görüyorum, arılarına mevsime göre bakım yapıyorlar, parazitlere karşı koruyorlar, kışın kovanın sağlıklı bir nüfusla bahara ulaşması için besliyorlar, yazın çiçekten çiçeğe gezdiriyorlar.

Bir buçuk ay kadar önce bir arkadaşıma rastladım. Ayaküstü hoş beşten sonra, “Yer bakmaya gidiyorum, gel seni de götüreyim” dedi. “Hayrola arazi mi alacaksın?” dedim, anlattı:

“Yok yahu. Arıları Gökçetepe’ye kanolaya götürmüştüm. Şimdi ovaya, ayçiçeğine getireceğim. Onun için bugün tarlaların durumuna bakacağım. Şu arıları gezdirdiğim kadar yengeni gezdirmedim!”

O gün arkadaşımla Ergene Ovası’nın belki yarısını dolaştık. Kimi köylerde durup muhtarlarla konuştuk, kahvehanelerde yorgunluk çayları içtik. Akşam beni eve bırakırken o gün gördüğü yerler içine sinmemiş olacak ki, “Yarın da şu tarafa doğru gideyim” diyordu.

5 kata kadar fark

Geçenlerde bir gazetede, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin’in ayçiçeği balının fiyatının 585 lira olarak belirlendiğini söylediğini okudum. Başkan Şahin, haberde, “585 liranın altında satılacak bir teneke bal üreticiyi zarar uğratır. Üreticilerin 585 liranın altında bal satmamalarını öneriyorum” diyordu. Hemen arılarını ayçiçeğine götürmüş olan arkadaşımı aradım, “Hadi yine iyisin, senin bala 585 lira veriyorlar” dedim. Arkadaşım güldü:

“Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu da bir teneke bala 500 lira veriyor. O değil de sen bir teneke balın kaç kilo olduğunu biliyor musun?”

“Yo bilmiyorum, 10 kilo mu?” diye sordum. Yanıtladı:

“27 kilo. Yani balın kilosunu birlik 21 liraya, federasyon 18 liraya alıyor. Marketteki fiyatları biliyor musun?”

“Eh onlardan haberim var” dedim. Gerçi kiloluk ambalaj pek yoktur ama market markalı balın kilo birim fiyatı 35 liradan başlar. Markasına göre çiçek balının kilo fiyatı 70-100 liraya kadar ulaşır. Alım ile en yüksek satış fiyatı arasında neredeyse 5 kat fark!

Amaç kar değilmiş!

Telefonu kapattım. Kafamda konuyu bir türlü kapatamıyorum. Bu birlik nedir, bu federasyon kimdir diye internette biraz bakındım. Birlik 2003 yılında kurulmuş. Linkedin sayfasında sektörü, ‘kar amacı gütmeyen organizasyon yönetimi’ olarak belirtilmiş. Federasyonun ise bir internet sitesi bile yok. Anladığım kadarıyla yeni bir ‘oluşum’. Bir ‘platform’ olarak sosyal medyadan yola çıkmış, bu ilkbaharda da ‘federasyon’ adını almış. Neyi federe ettiğini, yaygınlığını, bir internet sitesi olmadığı için anlamak çok zor. Biraz daha bakınca, bu iki ‘oluşumun’ kendi aralarında bir çekişme halinde olduğu, birbirlerini yolsuzluk ve hileli ürün gibi ciddi ithamlarla suçladıkları da anlaşılıyor. Halbuki bu kadar ballı kazancın olduğu yerde kardeş kardeş geçinip gidin değil mi! Bizim arkadaş da arılarını o tarla senin, bu tarla benim gezdirip dursun, nasılsa kamyonetler suyla çalışıyor!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber