Dolar 32,4942
Euro 34,5714
Altın 2.480,80
BİST 9.552,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Az Bulutlu

Kış aylarında cilt kuruluğu nasıl önlenir?

Kış aylarında cilt kuruluğu nasıl önlenir?
7 Aralık 2021 16:17
934

İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Uzm. Dr. Esra Bağcı sıcaklık ve nem seviyelerinin düştüğü kış aylarında daha sık görülen cilt kuruluğu hakkında bilgi verdi.

Cilt yapısı, bulunduğu ortama ve hava koşullarına göre çeşitli tepkiler vermektedir. Sıcak, gözeneklerin genişlemesine ve yağlanmaya neden olurken; soğuk cildin kurumasına ve sıkılaşmasına neden olur. İşte bu kuruluk, cildinizin kötü görünmesine ve pul pul dökülmesine neden olabilir. Dolayısıyla istemediğimiz bir durumdur. Cilt kuruluğu aynı zamanda altta yatan tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Kuru cildin olası nedenleri arasında şunlar yer alır;

Hava şartları; cilt, sıcaklık ve nem seviyelerinin düştüğü kış aylarında en kuru olma eğilimindedir.

Isınma şekli; kalorifer, odun sobası, yerden ısıtma cihazları ve şömineler nemi azaltır ve cildi kurutur.

Sıcak banyolar ve duşlar; uzun süreli sıcak duşlar veya banyolar cildi kurutabilir. Özellikle yoğun klorlu havuzlarda yüzmek de önemli bir kuruluk nedenidir.

Sert sabun ve deterjanlar; pek çok sabun, deterjan ve şampuan türü ciltteki nemi ve yağı gidererek kuruluğa neden olur.

Yeterli sıvı alınmaması; her gün yeterli miktarda su içmek cildin nemini koruması için gereklidir.

Diğer cilt rahatsızlıkları; atopik dermatit veya sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları olan kişiler kuru cilde eğilimlidir.

Bazı ilaçlar; cilt kuruluğu bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.

KİMLERDE CİLT KURULUĞU DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

Cilt kuruluğu herkeste görülebilen bir durumdur. Fakat bazı risk faktörleri ciltte hassasiyete neden olarak kuruluk gelişme riskini artırır. Cilt kuruluğu riskinde artışa neden olabilen faktörlerden bazıları;

Yaş: Gençlere göre daha yaşlılarda ciltte kuruluk problemi daha yaygındır. Yaş ilerledikçe ciltte bulunan gözenekler doğal olarak daha az yağ üretir ve bu da riskte artışla sonuçlanır.

Tıbbi geçmiş: Ailede egzama, alerjik kontakt dermatit veya diğer alerjik hastalık öyküsü olan bireylerin bu cilt problemlerini geliştirme, dolayısıyla da ciltte kuruluk şikâyeti yaşama olasılıkları daha yüksektir.

Meslek: Hemşirelik, kuaförlük gibi suyla ve kimyasal maddelerle temasın fazla olduğu meslek gruplarında cilt kuruluğu sıklıkla görülen bir şikâyettir.

Banyo alışkanlıkları: Sık sık banyo yapan veya duş esnasında çok sıcak su kullanan bireylerde ciltte kuruluk şikâyeti daha sık görülür.

Kuru, soğuk veya düşük nemli iklimlerde yaşayanlar: Cilt kuruluğu nem seviyelerinin nispeten düşük olduğu iklimlerde daha sık görülür. Özellikle çeşitli nedenlerle soğuk havada çok vakit geçiren kişilerde daha yaygındır.

Cildin nemini kaybederek kurumasına ek olarak bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Kızarıklık, döküntü, kırışıklık, çatlama, sarkma ve leke gibi problemleri de yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda cilt üzerinin giysiler, ter ve yağ salgıları ile sürekli örtülü olması, yağ bezi hastalıklarının artmasına neden olur. Akne, sebore, milium kistler gibi problemleri doğuracaktır.

Cilt kuruluğu ile birlikte kaşıntı, deri kalınlaşması, renk değişiklikleri, kızarıklıklar sıklıkla görülebilir. Aynı zamanda deride egzamaları da beraberinde getirecektir. Aynı zamanda enfeksiyonlara bağlı olarak sulanmaya da neden olacaktır. Mikrobik enfeksiyonlar ise ilerleyen süreçte görülecektir.
CİLT KURULUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cilt kuruluğu genel olarak geçici bir durumdur. Bazı durumla bireylerde ömür boyu devam eden kronik bir rahatsızlık da olabilir. Cilt kuruluğunda görülebilen belirtiler yaş, genel sağlık durumu, yaşanılan yer, dışarıda geçirilen zamana ve sorunun nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Cilt kuruluğunda, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası görülebilir.

Özellikle duştan, banyo yaptıktan veya yüzdükten sonra ciltte gerginlik hissi

Ciltte pütürlü bir görünüm

Kaşıntı

Ciltte soyulma ve pullanma

İnce çizgiler veya çatlaklar

Kızarıklık ve döküntüler

Kanayan derin çatlaklar

Kaşımaya bağlı izler ve renk değişikliği

Birçok insanda görülen cilt kuruluğu şikâyetleri yaşam tarzı değişiklikleri ve evde kullanılan nemlendirici krem ve losyonlara iyi yanıt verir. Fakat bazen daha dirençli olabilir ve kendi çabalarıyla geçmeyebilir. Aşağıdaki durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak tedavi için gereklidir;

Kişinin büyük çaba göstermesine rağmen kuruluk şikâyeti geçmiyorsa

Kurulukla birlikte kızarıklık da varsa

Kuruluğa bağlı görülen kaşıntı uyumaya engel olacak kadar fazlaysa

Açık yaralar geliştiyse

Çizik ve çatlaklar enfekte olduysa

Geniş alanlarda soyulma ve pullanma varsa

CİLT KURULUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Ciltte kuruluk gelişmesini önlemek için atılabilecek en önemli adımlar yaşam tarzı değişiklikleri ve nemlendirici krem kullanımı şeklinde sıralanabilir.

Günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir. Eğer cildiniz kurumuş ve pul pul dökülüyorsa bunu fondötenle kapatmaya çalışmayın. Zaten başarılı olamayacak ve kötü bir görünüme neden olacaksınız. Bunun yerine yüzünüze düzenli olarak peeling yapmalısınız. Zengin içerikli gece kremleri kullanmalı, nemlendirici içeren leke önleyici, anti-aging, güneş koruma faktörlü fondöten seçmelisiniz. Cildin kurumaması için sağlıklı beslenmeye de önem göstermelisiniz. Cildinizin gereksinim duyduğu vitaminleri, antioksidanları, mineralleri ve doymamış yağları vücudunuza almalısınız. Bu şekilde kışın cilt bakımı konusunda daha etkili bir çözüm bulmuş olursunuz. Omega-3 desteği ile kışın cilt bakımının etkisini artıracaktır. Meyve ve sebzelerle birlikte tahıllı besinler tercih edilmelisiniz. Soğuk havalarda mutlaka eldiven takmalısınız. Kış aylarında nem oranı düşük olduğu için deri kuruluğu görülebilir.  Sık sık duş almak ve duşta uzun vakit geçirmek cildin nem oranını kaybetmesine neden olur. Özellikle sıcak su kuruluğun daha da artmasına sebebiyet verir. Nemlendirici Duş Jeli Kullanın: Nemlendirici özelliği olan sabunlar ve duş jellerinden edinebilirsiniz. Bunlar sıcak suyun ve duşun olumsuz etkilerini bir miktar azalabilir. Cildinizi yoğun ve bol miktarda kimyasallar içeren kozmetik ürünlerden uzak tutmalısınız. Cilde aşırı sürtünen çok dar kıyafetler, cildin kurumasına ve pul pul dökülmesine neden olur. Bazen kış aylarında ısıtıcı olarak klimalar kullanılabilir. Böyle durumlarda, ortamdaki nem oranı azalır. Ortamın nemsiz kalması cildinde kurumasına zemin hazırlar. Kış aylarında yaz aylarına oranla su tüketiminde ciddi bir azalma olur. Su tüketiminin azalması, cildin kurumasında en önemli faktörlerden biridir. Kış aylarında kişiler suyu fazla aramadıkları için unutabilirler. Telefonunuza su içmeyi hatırlatan programlardan indirebilirsiniz. Bunun dışında dengesiz ve sağlıksız beslenme de cilt kuruluğuna neden olabilir. Vitamin, minerallerin, doğal yağların olduğu badem, fındık ve cevizi bol bol tüketmelisiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber