Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 12°C
Yağmurlu
Tekirdağ
12°C
Yağmurlu

Trakya’da bir ilk : Salgını mobil uygulamayla önlediler

Trakya’da bir ilk : Salgını mobil uygulamayla önlediler
10 Mart 2023 15:05 | Son Güncellenme: 10 Mart 2023 15:06
710

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde çiftçilik yapan Yiğit Bohur ve dayısı Ümit Varan, uydu görüntüsü analizine dayalı bir mobil uygulama sayesinde tarlalarındaki salgını önledi.

Türkiye’de tarımsal teknoloji yaygınlaşıyor. Uydu, drone ve sensörle toplanan verilerin analiziyle üründe kalite, tarlada verim artıyor. Geleneksel tarım bilgisiyle akıllı tarım uygulamalarını harmanlayan çiftçilere her geçen gün yenileri ekleniyor. Yiğit Bohur ve dayısı Ümit Varan da o çiftçilerden. Balkan göçmeni atalarından Tekirdağ’ın Saray ilçesinde miras kalan topraklarda çiftçilik yapıyorlar.

Yaklaşık 2 bin dönüm tarlada buğday, ayçiçeği ve kanola yetiştiren Varan ve Bohur, uydu görüntüsü analizine dayalı bir uygulama kullanıyor. Böylece hem tarlalarını anbean takip ediyor hem de hava durumu, sulama, gübreleme, hasat gibi konularda planlama yapabiliyorlar.

Hassas tarım uygulamasından 5 yıldır verimli bir şekilde yararlandıklarını söyleyen Varan, “Uygulama sayesinde yüzde 3 yanılma payıyla ürünün verimini tahmin edebiliyoruz. Ürün gelişimiyle ilgili notlarımızı alıyoruz, sorunları belirliyoruz. Bir keresinde uygulama sayesinde ayçiçeğinde sclerotinia salgını (beyaz çürüklük) fark ettik. Tam yerini bulduk ve sorunu çözdük.” dedi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra tarımla ilgilendiğini anlatan Bohur ise uygulamada bir yerdeki bitki örtüsünün yoğunluğunu ve sağlığını analiz ederek veriye dönüştüren NDVI indeksini takip ettiklerini, bunun, kaç ton hasat yapacaklarına ilişkin kendilerine fikir verdiğini aktardı.

Varan ve Bohur’un faydalandığı uygulama, 2017’de kurulan, merkezi İsviçre’nin başkenti Zürih’teki OneSoil şirketince geliştirildi ve 182 ülkeden 300 bini aşkın çiftçiye hizmet sunuyor.

Yakın bir zamanda Türkçe hizmet vermeye de başlayan uygulama, ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Geçen yıl Türkiye’den aylık ortalama 32 bin aktif kullanıcı uygulamayı kullanırken, bu sayı, Türkiye’yi uygulamanın en yaygın kullanıldığı ilk 10 ülkeden biri yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber