Dolar 32,3361
Euro 35,1955
Altın 2.247,62
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 11°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
11°C
Hafif Yağmurlu

Dış kulak yolu iltihabı ve mantar enfeksiyonu

Dış kulak yolu iltihabı ve mantar enfeksiyonu
26 Eylül 2022 15:08
896

İrmet Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yasemin Ongun Funda “Dış kulak yolu iltihabı ve mantar enfeksiyonları” hakkında bilgilendirmede bulundu.

DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI VE MANTAR ENFEKSİYONU NEDENLERİ
Temizleme veya kaşıma amaçlı dış kulak yolunda kullanılan yabancı cisimlerin yaptığı travmaya bağlı deride zedelenme, kulak kirinin itilip birikmesi ve suyla şişmesi sonucu mikroorganizmaların yerleşimi için zemin oluşturması, hastalık oluşturan bakterilerin ve mantarların üremesi dış kulak yolu iltihabına yol açmaktadır.
Kulak kiri, dış ortamdan gelen yabancı cisimleri tutarak daha içeri ilerlemesini önlemektedir. Dış kulak yolundaki koruyucu yapıyı değiştiren faktörler, kulak kanalının sık temizlenmesi, banyo, deniz veya havuz sonrası kulağın ıslak kalması, pamuklu çubuk kullanımı sonrası kulak kirinin temizlenip koruyucu bariyerin ortadan kaldırılması da o bölgedeki cilde hasar vererek daha kolay enfeksiyon geçirmenize neden olabilir.
KULAK İLTİHABINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?

Düzenli, kulak koruması olmadan yüzmek ayrıca risk faktörüdür. Hijyen şartları iyi olmayan havuz ve denizlerde yüzenlerde dış kulak yolu enfeksiyonları ve özellikle de mantara yakalanma riskinin fazladır. Ayrıca işitme cihazları, sık kullanılırsa kulaklık kullanımı risk faktörü olarak kabul edilebilir. İşitme cihazı kullananlar da özellikle yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonları sık görülme eğilimindedir. Kulak içi cihazlarda cihazın kendisi, kulak arkası olanlarda kulak kalıbı dış kulak yolunu tıkayarak dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozmakta, yazın özellikle terleme ile kulak yolu asiditesinin bozulması bu enfeksiyona zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle cihazı aralıklı kullanmakta ve sık sık temizlemekte yarar vardır.
DIŞ KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dış kulak iltihabında görülen belirtiler genellikle başlangıçta hafiftir. Ancak enfeksiyon tedavi edilmezse veya başka alanlara yayılırsa daha ciddi belirtilerle karşılaşılabilir. Genellikle hastalığın derecesine göre hafif, orta ve ileri evre şeklinde sınıflandırır.

Hafif Belirti ve Bulgular
Dış kulak yolunda kaşıntı

Hafif kızarıklık

Kulak kepçesini çekmekle artan rahatsızlık hissi

Kulaktan berrak, kokusuz bir akıntı olması
Orta Dereceli İltihapta Görülebilen Belirtiler
Kulak kanalında daha yoğun kaşıntı

Artan ağrı

Daha yoğun kızarıklık

Kulaktan fazla miktarda akıntı

İrin akıntısı

Dış kulak yolunda gelişen şişmeye bağlı kulakta dolgunluk hissi

Kulakta tıkanıklık

İşitmede azalma
İleri Evrede Görülebilen Belirti ve Bulgular
Yüz, boyun veya kulak çevresine yayılan şiddetli ağrı
Kulak kanalının tamamen tıkanması
Dış kulakta kızarıklık veya şişme
Boyunda bulunan lenf bezlerinde şişlik
Ateş
Dış kulak iltihabı belirtilerinden bir veya daha fazlasını yaşayan bireyler, belirtiler hafif olsa bile mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çünkü iltihap ilerledikçe çevre dokulara yayılabilir ve daha ciddi ve tedavisi zor bir hastalığa dönüşebilir. Şiddetli kulak ağrısı ve ateş varsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır.
ŞEKER HASTALARI DAHA FAZLA DİKKAT ETMELİ
Şeker hastalarında dış kulak yolunda mantar üreme riski ve dış kulak yolu iltihabı daha fazladır. Bu nedenle kulağı pamuklu çubuk, ile tahriş eder biçimde temizlemek mantara bağlı dış kulak yolu iltihabına zemin hazırlayabilir. Dış kulak yolu iltihabı özellikle şeker hastaları, vücudun savunma sistemini etkileyen diğer hastalıkların bulunduğu kişilerde yayılarak tehlikeli durumlara yol açabilir.
DIŞ KULAK ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN NASIL ÖNEMLER ALINMALI?
Dış kulak yolundaki bir enfeksiyondan korunmak için banyo, deniz veya havuz sonrası kulağı pamuklu çubukla derinlere ilerletilerek temizlenmemesi gerekmektedir. Dış kulak yoluna su kaçtığında ya da banyo ve duş sonrasında dış kulak yolu girişinin kuru, temiz bir peçete ya da pamukla kurulanması yeterlidir. Hijyen şartlarından emin olmadığınız deniz ve havuzlara asla girmeyiniz eğer şüpheniz varsa kulaklarınızı tıkaçla kapatıp girmeniz önerilir.
DIŞ KULAK İLTİHABI NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Enfeksiyon ileri bir aşamadaysa veya dirençliyse bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından daha fazla değerlendirmeye ihtiyaç duyulabilir. Tedaviye cevap vermeyen olgularda enfeksiyon nedeni mikroorganizmanın tam olarak belirlenmesi için kulaktan akıntı veya döküntü örneği alınarak laboratuvara gönderilmesi gerekebilir.
DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Tedavideki amaç kulak ağrısını azaltmak ve enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle kulaktaki enfeksiyonu azaltacak antibiyotikli veya farklı içerikli kulak damlaları verilir. Ağrı kesiciler ağrı için kullanılabilir. Ağızdan antibiyotik kullanımı bazı olgularda gerekmektedir. Tedavi süresince kulağın sudan korunması önerilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber