Dolar 32,3849
Euro 35,0357
Altın 2.326,43
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık

Fizik tedavi ve tedavi yöntemleri

Fizik tedavi ve tedavi yöntemleri
5 Ağustos 2021 10:10
578

İrmet Hospital Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde hasta kabulüne başlayan Uzm. Dr. Ömer Faruk Çelik, “Fizik Tedavi ve İlgilendiği Hastalıklar” hakkında bilgilendirmede bulundu.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon doğuştan veya sonradan edinilmiş, kas, sinir ve iskelet sistemi problemlerin yanında ek olarak nörolojik hastalıklar, ortopedik problemler, fıtık, felç, travma, ağrı, kireçlenme, ameliyatlardan sonra gelişen fonksiyon bozuklukları ve diğer hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan hareket kısıtlılıklarının tanı, tedavi ve önleyici tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık dalıdır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ömer Çelik “Fizik tedavi ve rehabilitasyon dalında tedavilerde amaç farklı hastalıklar ve yaralanmalar sonucunda ortaya çıkan bozukluğun ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesine neden olan ve durumun ortadan kaldırılması, bağımsız hareket potansiyelinin arttırılması, var olan ağır yakınmaların giderilmesi hedefleniyor.” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca spor aktiviteleri sırasında meydana gelen, incinme ve yaralanmalardan sonra hastalarda oluşan hareket kısıtlılığının giderilmesi için de modern rehabilitasyon teknikleri, uzman fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi tarafınca uygulanır.

FİZİK TEDAVİ NEDİR?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü; kişinin yaşamını ve hayat kalitesini etkileyen engellilik durumunun iyileştirilmesi ve ortadan kaldırılması için multidisipliner yaklaşım ile yani diğer tıp branşları ile birlikte çalışan, hastanın sosyal hayatına etkin bir şekilde geri dönmesi için çalışmalar yürüten tıp bilimidir.

Kalıcı olarak hareket kısıtlılığı yaratan hasarlanmalara bağlı olarak gelişmiş fonksiyon kapasitenin belirlenmesi ve giderilmesi için termoterapi olarak tanımlanan ısı uygulamaları, kriyoterapi yani soğuk uygulamaları, su ile tedavi, elektrik akımları ile tedavi, fototerapi, mekanoterapi ve ilaçla tedavi gibi pek çok yöntem ve teknolojik gereç kullanılır. Bunlara ek olarak ortopedik girişimler sonrası uygulanan ortopedik rehabilitasyon, inme sonrası gelişen hareket bozuklukları, yüz felci, sinir hasarlanmaları sonrasında nörolojik rehabilitasyon, doğum sırasında gelişen rahatsızlıklar için pediatrik rehabilitasyon uygulanır.

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON BİLİM DALI NEYLE İLGİLENİR?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı hastanın var olan ağrılarını ve kan dolaşımının sağlanması, ilaç gereksinimlerinin azaltılması ve duruş bozukluklarına bağlı olarak oluşan problemlerin giderilmesi için çalışmalar yürüten bir bilim dalıdır. Bu bölümde hekim her hasta için ayrı olarak özel birtakım programlar oluşturup tedavi altına alır. Özellikle kemik erimesi, karpal tünel, kubital tünel, boyun ve bel fıtığı, tetik parmak, SMA hastalarıyla birlikte lenfödem olarak bilinen lenf nodülleri alınan hastalar ve radyoterapi alan, meme kanserine bağlı olarak mastektomi yapılan hastalar fizik tedavi ve rehabilitasyondan destek alırlar.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon dalının tedavileri şunlardır;

Tam olarak oluşmuş veya kısmi felçli hastaların hareketlerinin artırılması, koordinasyonun sağlanması ve kas gruplarının güçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürütür

Omurilik yaralanmaları bulunan ve serebral palsi hastalarının hayat kalitelerinin yükseltilmesi

Spor yaralanmalarına bağlı olarak gelişen menisküs, kas zedelenmeleri, kırık ve diğer yaralanmaların rehabilitasyonu

Romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisi sonrasında özel fizik tedavi yöntemleri ile hastanın hareketlerinin artırılması

Osteoporoz ve dejeneratif eklem hastalıklarının rehabilitasyonu

Skolyoz olarak tanımlanan omurga eğriliği bulunan hastaların tedavisi

Fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromuna bağlı gelişen hareket kısıtlılıklarının             giderilmesi ve hastaların hayat kalitelerinin artırılması

El yaralanmalarına bağlı olarak uygulanan mikro cerrahi operasyonlar sonrası rehabilitasyon

Boyun ve baş ağrıları

Kol ve bacakta görülen sinir sıkışmalarının tedavisi

Boyun, sırt, bel ve diğer bölgelerde bulunan kas ve iskelet sisteminde var olan kas spazmlarının ve diğer problemlerin manuel terapi ile acısız ve etkili bir şekilde giderilmesi

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UYGULAMALARI NELERDİR?

FTR bölümünde seanslar hâlinde uygulanan FTR tedavilerinin süresi, hastanın mevcut durumuna göre farklılık göstermektedir. Tüm FTR uygulamaları modern tıp bilimi dahilinde, uzman hekimler ve fizyoterapistler tarafından yapılır. Bunlara bağlı olarak uygulamalar şöyledir; Egzersiz, Fototerapi, Hidroterapi, Manuel Terapi, Mekanoterapi, Termoterapi, Kriyoterapi, Omuz ve diz eklemi, tenisçi dirseği, Topuk dikeni, Pes anserin tendiniti enjeksiyonları ve(prp,eklem içi enjeksiyonlar) yapılmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber