Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 12°C
Yağmurlu
Tekirdağ
12°C
Yağmurlu

Hemoroid’in erken teşhisi tedavinin seyrini değiştiriyor

Hemoroid’in erken teşhisi tedavinin seyrini değiştiriyor
21 Mart 2022 10:54
753

Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Selim Sözen, toplumda çok sık rastlanan bir hastalık olan hemoroid hakkında faydalı bilgiler paylaştı.

Hemoroid oldukça yaygın görülen ve neredeyse her 5 kişiden 4’ünde rastlanan bir hastalıktır. Hemoroidin ilk döneminde teşhis edilmesi çok rahat bir şekilde tedavi imkanı sağlarken, ilerleyen dönemlerde teşhis edilmesi halinde ciddi problemler yaşanabilmektedir.

Basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid anal kanaldaki damar yastıkçıklarının sarkması ve sıkışarak kanaması ile gelişen bir hastalıktır. Hemoroid hastalığı toplumda çok yaygın olarak bulunur. İç hemoroid ile dış hemoroid olmak üzere iki türü mevcuttur. İç hemoroidler genelde ağrısız, dış hemoroidler ise ağrılıdır.

Hemoroid belirtileri;

• Makattan kanama,
• Ağrılı dışkılama,
• Makatta şişlikler (meme) oluşması,
• Makatta kaşıntı ve bazen akıntı.
Kişilerde bu belirtilerin bulunması halinde, başka malign (kötü huylu) hastalıklardan ayırım yapılabilmesi için; mutlaka bir Genel Cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
HEMOROİD TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Hemoroid tedavisinde uygulanan çeşitli tedaviler vardır. Tedavi seçenekleri cerrahi ve cerrahi olmayan olmak üzere ikiye ayrılır. Hangi yöntem ile tedavi edileceği hemoroidin derecesine göre cerrah tarafından belirlenir. İleri düzeydeki hemoroidler cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Cerrahi olmayan tedaviler; lazerle hemoroid tedavisi, lastik band ligasyon yöntemi (lastikle boğma), infrared koagülasyon, skleroterapi yöntemidir.
Lazer Hemoroid Tedavisi: Son zamanlarda hemoroid tedavisinde en çok tercih edilen uygulamadır. Lazerle hemoroid tedavisinde kümelenmiş olan kan damarları lokal anestezi altında lazer ile yakılır. Lazer ile tedavide komplikasyon oluşma riski yok denecek kadar azdır ve tedavi sırasında ve sonrasında kanama görülmez. Dokular hasara uğramaz, bu da iyileşme sürecinin daha acısız ve hızlı geçmesine olanak sağlar.
Skleroterapi: İç hemoroidlere uygulanan skleroterapi hemoroid memelerinin içerisine enjeksiyon ile tahrip edici bir ilaç gönderilip hemoroidin iyileşmesi hedeflenir. İşlem ağrısız gerçekleşir. Başarı oranı lazer yöntemi ve lastik bant ligasyon yöntemine göre daha düşüktür. Hemoroidin tekrarlama ihtimali bu yöntemle yüksektir. Yatış gerektirmez. İşlem 5 dakika kadar kısa sürer. İşlem sonrasında hasta günlük aktivitelerine kaldığı yerden devam edebilir.
Hemoroid ameliyatı: Ameliyat hemoroidin ilerleyen evrelerinde tercih edilir. Ameliyatla hemoroid tedavisi diğer yöntemlere göre daha kesin sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Genellikle spinal anestezi (belden aşağısı hissedilmez) yöntemi ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara özen gösterildiği takdirde hastalar problem yaşamamaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber