Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
BİST 9.065,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık

İrmet’ten ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) Farkındalık Günü açıklaması

İrmet’ten ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) Farkındalık Günü açıklaması
21 Haziran 2022 08:48
602

İrmet Hospital Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Erdal Olcay Ercan “21 Haziran ALS Farkındalık Günü sebebiyle bilgilendirme yaptı.

ALS, kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalıktır. Açılımı ise Amyotrofik Lateral Skleroz şeklindedir. Kaslara hareket emri veren sinir hücreleri motor nöronlardır. Bu nedenle ALS motor nöron hastalığı (MND) olarak da bilinmektedir.
ALS NEDİR?
ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz); merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı bölgelerinde motor sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanan hastalıktır. ALS ilerleyici bir hastalık olup, hastalar öncelikle kol ve bacak hareketlerinde zorlanır. Ancak ilerledikçe tüm vücut etkilenir. Nefes alma, yutma, konuşma gibi eylemler de zorlaşmaya başlar.
ALS BELİRTİLERİ
ALS belirtileri her hastada farklılık gösterebilmektedir. Bazı hastalar hastalığın ilk evrelerinde herhangi bir objeyi tutmada zorlanabilir ya da yürümede güçlük çekebilir. Bazı hastalar ise konuşmada güçlük çekebilir. Etkilenen sinir hücrelerine göre şikayetler değişkenlik gösterir. Bununla birlikte ALS tipik olarak kademeli ilerleyen bir hastalıktır. Erken evrede belirtiler aşağıdaki gibidir:
Yürümede güçlük, sendeleme
Eşyaları tutmada veya taşımada güçlük
Konuşmanın bozulması
Yutma güçlüğü
Kaslarda sertlik, kramp
Başı dik tutamama
Halsizlik
İleri evrelerde görülen belirtiler:
Kaslarda ileri seviyede güçsüzlük ve kontrol edememe
Kas kütlesinin azalması ve kilo kaybı
Çiğneme ve yutma problemlerinin artışı
ALS hastalığının ileri seyri hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Hastaların ortalama ömrü değişmektedir.  Öte yandan hastalar ileri evreye kadar hastalar günlük rutin işlerini kendi başlarına yapabilir. Ancak ileri evrede kaslarda tamamen güç kaybı olacağı için hasta yatağa bağımlı hale gelecektir. Bunun ile birlikte hastaların birçoğunda solunum cihazına ihtiyaç duymaktadır. ALS hastalığının hiçbir evresinde hafıza ya da zihinde bir etkilenme söz konusu değildir. Hastanın bilinç durumu sağlıklı insanlardan farkı yoktur. Bununla birlikte bağırsak ve mesane kontrolü, duyu sistemi de etkilenmemektedir.  Kalp kası da zarar görmeyen kaslar arasındadır. Göz kasları ise çoğu zaman en az ve en son etkilenen hatta bazı vakalarda hiç etkilenmeyen kaslardan birisidir.
TANI YÖNTEMLERİ
Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi zordur; çünkü belirtiler diğer bazı nörolojik hastalıkları taklit edebilir. Ayrıntılı bir nörolojik muayene yapılır. Hastalığı teşhis etmeye yönelik tetkiklerin yanı sıra, ALS hastalığına benzer bulguları olan hastalıkları eleme amaçlı birtakım tetkikler de yapılmaktadır.
Kan ve idrar testleri
Tiroid fonksiyon testi
Lomber ponksiyon
Kas biyopsisi
Sinir biyopsisi
Röntgen
Sinir iletkenlik testi
EMG
MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
Tedavi Yöntemleri
Tedaviler hastalığın yaptığı hasarı düzeltemez; fakat belirtilerin ilerlemesini yavaşlatabilir, komplikasyonları önleyebilir ve hastayı daha rahat ve bağımsız hale getirebilir. Tedavide amaç yaşam süresini uzatmak ve hayat kalitesini artırmaktır. 
Buna göre aşağıdaki tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır:
İlaçlar
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Beslenme desteği, uygun beslenme programları
Konuşma terapisi
Psikolojik ve sosyal destek tedavileri
ALS tedavisi için FDA tarafından onaylanan Riluzole ve Edaravone isimli iki farklı ilaç bulunmaktadır. Riluzole, bazı kişilerde hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Bu etkisini ALS’li kişilerin beyninde sıklıkla yüksek seviyelerde bulunan glutamat isimli kimyasal bir habercinin seviyelerini azaltarak yapmaktadır. Riluzole, ağızdan hap şeklinde alınan bir ilaçtır. Edaravone ise hastaya damar yoluyla verilmekte olup ciddi yan etkiler yol açabilmektedir.  Bu iki ilaca ek olarak kas krampları, kabızlık, yorgunluk, aşırı tükürük salgısı, uyku sorunları, depresyon gibi belirtileri hafifletmek için doktorunuz farklı ilaçlar önerebilir. 

ALS Hastalarının günlük ihtiyaçların karşılanabilmesi için çeşitli cihazlar yardımcı olmaktadır. Motorlu tekerlekli sandalye, havalı yatak, konuşma cihazları, solunum cihazları, beslenme tüpü gibi yardımcı cihazların hastanın gereksinimlerine göre belirlenip kullanılması halinde hastalar daha konforlu bir yaşam sürmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber