Dolar 32,3662
Euro 35,0212
Altın 2.326,21
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu

Meme kanseri tanı ve tedavi yöntemleri

Meme kanseri tanı ve tedavi yöntemleri
18 Ekim 2021 08:33
1.182

İrmet Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tolga Kırış, “1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı” sebebiyle meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekerek tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Meme kanseri oluşumu, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarının birinde değişimi sonucu kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle ailesel, genetik geçiş nedeni ile, çevresel faktörler gibi birçok nedenle gelişebilir.

Kırış “Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir. Kadınlarda görülen tüm kanser türlerinin yüzde 16’sını oluşturan meme kanseri, daha önceleri gelişmiş ülkelerin hastalığı olarak kabul edilirken şimdi günümüzde gelişmekte olan ülkelerde de görülmek sıklığı giderek artmaktadır. Öte yandan dünyada yaklaşık olarak bir yılda 1 milyon aşkın kadında meme kanserine yakalanıyor ve bunun ortalama olarak 580 bini ise gelişmekte olan ülkelerde görülüyor” dedi.

Kanserli doku hiçbir belirti vermeden, önce yakın çevresine sonra, memeye yakın lenf bezlerine yayılır. Zamanında tanı konulup tedavi edilmeyen hastalarda kanser diğer organlara yayılması durumunda tedavisi çok daha zorlu bir hale gelebilir.
MEME KANSERİ BELİRTİLERİ
Memede elle hissedilen bir sertlik veya kitle,
İki meme arasında son dönemde ortaya çıkan asimetri,
Meme başında veya meme cildinde içe doğru çekinti,
Memede kızarıklık, yara, egzama, kabuklanma, çatlama,
Meme cildinde portakal kabuğuna benzer görünüm,
Meme başında şekil veya yön değişikliği,
Memede şişlik,
Meme başından akıntı,
Koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle.
MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ
50-70 yaş arasında ve menopoz sonrası dönemde olmak,
Ailesinde meme kanserine yakalanmış akrabaları olmak,
Adet başlama yaşının erken, menopoz yaşının geç olması,
Hiç doğum yapmamış olmak,
İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak,
Bebek emzirmemiş olmak,
Uzun süreli hormon tedavisi almak, doğum kontrol ilacı kullanmak
Şişmanlık; özellikle menopoz sonrası fazla kilo almak,
Fiziksel aktivite azlığı
MEME KANSERİ TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Rutin kanser taramalarında veya meme kanseri belirtileri ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda yapılacak bazı tanı testleri ile hastalığın teşhisi kolaylıkla koyulabilir. Süreç ilk olarak fiziksel muayene ile başlar. Hekim tarafından gerekli görüldüğü durumlarda meme kanserinin teşhis edilmesi amacıyla genellikle aşağıdaki yöntemler kullanılır:
Mamografi ( 40 yaş ve üzerindeki hastalara)
Ultrasonografi
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)Biyopsi
Bilgisayarlı tomografi (BT)
PET CT
Hastanemizde Meme Ultrasonografi, Dijital Mamografi, Manyetik Rezonans (MR) gibi ileri görüntüleme yöntemleri ile birlikte; radyolojik yöntemler eşliğinde iğne biyopsileri; ultrasonografi ve mamografi eşliğinde telle işaretleme; ultrasonografi, mamografi ve MR eşliğinde biyopsi, vakum biyopsi gibi ileri tanısal ve tedavi edici uygulamalar yapılmaktadır.
MEME KANSERİ TEDAVİSİ NASILDIR?
Meme kanseri tedavisi hastalığın evresi, türü, hastanın duyarlılık düzeyi gibi pek çok faktöre, hastanın kliniğine ve beklentisine bağlı olarak şekillenir.
MEME KANSERİ TEDAVİLER NELERDİR?
Meme kanseri tedavisinin başarı şansı, hastanın kansere ne kadar erken evrende fark edilmesi ilişkili olduğuna dikkat çeken KIRIŞ, öte yandan meme kanseri tedavisini en önemli bölümünü tarama oluşturur. Cerrahi dışındaki tedavi yöntemleri tümörün tekrarlamasını veya başka organlara yayılmasını önlemeye yönelik uygulanır. Meme kanserin 3 ameliyat şekli bulunur. Bunlar, mastektomi, cilt koruyucu mastektomi ve meme koruyucu ameliyat yöntemleri vardır. Meme kanseri ameliyatlarında, tıbbi zorunluluk halleri dışında, memenin tamamen alınması gerekmez. Parsiyel mastektomi, lumpektomi, kadranektomi yöntemleri ile kadınlar, memelerini kaybetmeden ameliyat olabilirler. İleri evre meme kanseri olan bazı hastalarda ise neoadjuvan tedavi denilen, ameliyat öncesi; onkoloji tarafından medikal tedavi verilerek (Kemoterapi) lokal ve sistemik kontrol sağlanmakta, sonrasında cerrahi uygulanmaktadır. Öte yandan meme kanserinin erken evrede fark edilebilmesi için kadınların tarama yöntemlerine dikkat etmeleri gerekir. Her kadın 20 yaşından sonra düzenli olarak adet bitiminden sonraki hafta her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Her kadın, 20-40 yaş arasında 1-3 yılda bir, 40 yaşın üstünde her yıl bir meme cerrahı tarafından muayene edilmelidir. 40 yaşın üstünde her kadın ise, her yıl Mamografi çektirmelidir. Yapılan testler sonucunda meme kanseri tanısı konulan bireylerde, hekim tarafından önerilen plan çerçevesinde derhal tedaviye başlanarak kanserin ve yol açtığı sorunların önüne geçilebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber