Dolar 32,5340
Euro 34,9280
Altın 2.439,99
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

Sertleşme sorunu ve tedavi yöntemleri

<strong>Sertleşme sorunu ve tedavi yöntemleri<br><br></strong>
11 Kasım 2022 13:31 | Son Güncellenme: 11 Kasım 2022 13:35
478

İrmet Hospital Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hasan Nimetigil ” Sertleşme Sorunu” hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Cinsel işlev bozuklukları erkek ya da kadın bireyleri veya çiftleri cinsel yaşamın herhangi bir hazından aldıkları doyum ve hazzın oluşmaması veya azalması olarak tanımlanabilir. Erkeklerde sertleşme sorunu sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Penis sertleşme sorunu yaş ile birlikte artış gösterir.

SERTLEŞME BOZUKLUĞU NEDİR?

Erektil disfonksiyon ya da sertleşme bozukluğu, cinsel ilişki için yeterli sertleşmenin sağlanamaması / devam ettirilememesi olarak tanımlanır. Zaman zaman ereksiyon sorunu yaşamak bir endişe kaynağı değildir. Bunun yanında, sertleşme sorunu sürekli yaşanıyor ve cinsel hayata etki ediyorsa strese, özgüven kaybına ve ilişki sorunlarına neden olabilir. Erkeklerde sertleşme sorunu, kalp sağlığı ya da diyabet gibi tedavi gerektiren ve altta yatan bir sağlık durumunun habercisi olabilir. 

SERTLEŞME SORUNU NEDENLERİ NELERDİR?

Sertleşme sorunu nedenleri fiziksel bir probleme işaret edebildiği gibi tamamen psikolojik etkenlere de dayanabilmektedir.

Penis sertleşme sorunu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Depresyon, cinsel performans anksiyetesi, stres bozuklukları ve partner ile ilişkilerde yaşanan sorunlar
  • Diyabet, obezite
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Böbrek yetmezliği, yüksek kolesterol ve multipl skleroz
  • KOAH, uyku bozuklukları ve uyku apnesi
  • Sigara, alkol ve diğer madde kullanımları
  • Parkinson, epilepsi, MS ve inme hastalıkları
  • Kanda testosteron seviyesinin düşük olması
  • Bazı ilaç ve ameliyatlar

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Peniste cinsel ilişkiye girebilecek sertliğin elde edilememesi, Peniste cinsel ilişkiye elverişli sertliğin elde edilebilmesine rağmen doyum sağlanmadan kaybedilmesi, erken boşalma nedeniyle haz sağlanamadan penis sertliğinin kaybedilmesi gibi belirtilerle sertleşme sorunu ortaya çıkabilir.

SERTLEŞME SORUNU NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Ereksiyon sorunu teşhisi fiziksel ve psikolojik değerlendirme ile yapılabilmektedir. En az 6 ay süre ile gözlemlenen erkeklere bu yöntemlerle teşhis konulabilir.

Psikolojik Değerlendirme: İktidarsızlık şikayeti altında yatan depresyon ve anksiyete gibi psikolojik nedenleri ortaya çıkmak adına yapılır. Doktorunuz tıbbi öykünüzü açığa çıkarmak için sorduğu sorularla psikolojik değerlendirmeyi tamamlar.

Kan ve İdrar Testleri: Diyabet, kolesterol ve testosteron seviyesini ölçmek amacıyla yapılan bu testlerde, penis sertleşme probleminin altında yatan nedenin bu rahatsızlıklar olup olmadığı teyit edilir.

Ultrason ve Renkli Doppler (Gerekli Durumlarda): Kan damarlarındaki akışı test ederek erektil disfonksiyon durumunun kan akışı ya da penisin iç yapısındaki bozukluklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ortaya konmasına yardımcı olur.

Biotesiometri ve NPT Testleri: Ereksiyonu sağlayan sinir fonksiyonlarının test edilerek rahatsızlığın altında yatan sinirsel problemler tespit edilmeye çalışılır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Sertleşme bozukluğu tedavileri genellikle altta yatan sorunun tedavi edilmesiyle başlar. Hekiminiz, sertleşme bozukluğunun nedeni olarak bir başka hastalığı tespit ederse sizi ilgili branş hekimine yönlendirebilir. Hekiminiz ayrıca, sertleşme bozukluğu için ilaç tedavisine de başlayabilir.

Gerekli durumlarda ilaç dışında cerrahi tedavilerin de seçenekler arasında bulunduğu sertleşme bozukluğu tedavilerinde, hekiminiz kimi durumlarda bir takım cihaz tavsiyelerinde de bulunabilir:

Ereksiyon sağlayıcı yardımcı cihazlar: Bazı hastalara vakum pompaları ve diğer cihazlar önerilebilir.

Penil implant (Mutluluk Çubuğu): Cerrahi yöntemlerle penis içerisine yerleştirilen implantlar, sertleşme bozukluğu için çözüm olabilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber