Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu

Vücuttaki morarmalar ve nedenleri

Vücuttaki morarmalar ve nedenleri
1 Kasım 2022 08:55
716

İrmet Hospital Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm. Dr. Saida Mammadova “Vücuttaki Morarmalar” hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Halk arasında berelenme olarak da tanımlanan cilt yüzeyinde oluşan morarmalar, hemen herkesin birden fazla kez deneyimlediği bir durum olsa da herhangi bir yere çarma ve travmaya maruz kalmamasına rağmen gelişmesi ya da travma boyutu ile uyumsuz derecede büyük olması birçok farklı sağlık probleminin belirtisi olabilir. 
VÜCUTTA MORARMA NEDİR?
Morarma, morluk ya da bere olarak adlandırılan ve tıp dilinde ekimoz olarak tanımlanan cilt yüzeyinin mor renk alması durumu, çarpma ve cilde alınan darbelere bağlı olarak cilt altında bulunan kılcal damar yapılarının hasar görmesi olarak tanımlanabilir. 
MORARMALAR NEDEN OLUR?
Kapıya, sehpa kenarına, koltuğa ya da diğer mobilyalara bir anlık dikkatsizlik nedeniyle çarpabiliriz. Hasar gören kılcal damarlardan cilt altına kan sızması ve bu kanın dokular üzerine yerleşmesiyle cilt yüzeyinden çıplak gözle görünür hâle gelen morluklar, farklı renk ve şekillerde oluşabilir. Alınan darbeye ya da travmaya bağlı olarak kılcal damarlardan vücut dokularına sızan kanın, oksijen bakımından fakirleşmesi ile önce mor renkte olan bereler, zamanla kahverengi ve son olarak yeşil renge döner. En fazla 18 gün içinde iyileşen morluklar ilk oluştuğu dönemde acıya yol açabilir. Özellikle üzerine dokunulduğunda hissedilen ağrı ve acı hissi, zamanla hissedilmez hâle gelir. Darbe ya da çarpmanın yanı sıra kanda trombosit (kan pulcukları) miktarının düşmesine bağlı olarak da vücutta veya bacaklarda morarmalar meydana gelebilir. Genelde ağır bir enfeksiyon geçiren, yoğun bakımda yatan kişilerde bu tür morluklar görülür. Yaş da bu durumda önemli bir faktördür. Yaşla beraber damarları destekleyen dokuların zayıflaması nedeniyle en hafif çarpmada dahi kan, damar dışına geçip mor bir görüntüye neden olabilir. Özellikle morluklar, nedensiz olarak ortaya çıkıyor ve aşağıdaki belirtilerle görülüyorsa bu morlukların üzerinde durulmalı ve nedenleri araştırılmalıdır.
Vücudunuzdaki morlukların kendi kendine geliştiğini düşünüyorsanız,
Morluklar tekrarlıyorsa ve ağrılı değilse,
Birden fazla yerde morarma varsa,
Morluklara diş eti, burun, genital bölge kanaması eşlik ediyorsa,
Morarmaya ek olarak ateş, halsizlik, lenf bezi şişmesi varsa,
Küçük bir travma sonucunda çok büyük bir morluk oluşuyorsa, mutlaka bir uzmana başvurun.
YETİŞKİNLERDE YAYGIN GÖRÜLEN MORARMA NEDENLERİ?
Morluklar kadınlarda daha çok görülebilir. Bunun sebebi kadınlarda deri altında ya birikiminin erkeklere oranla daha çok olmasıdır. Yetişkinlerde özellikle kollar ile vücudun üst bölümünde meydana gelen morarmalar, diş eti kanamaları, adet kanamasının uzun sürmesi, nedensiz adet kanaması, göz içi kanamalar, dışkıda kan görülmesi genellikle pıhtılaşma bozukluğuna işaret edebilir. Kan sulandırıcı gibi bazı ilaçlar da vücutta morluk oluşmasına neden olabilir. Kan sulandırıcıların yanı sıra non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ)  ya da bazı antidepresanlar morarmaya eğilimi arttırabilir. Hatta sarımsak, ginseng, balık yağı gibi etken maddeleri içeren takviyeler bile normal trombosit işlevini azaltarak morarmaya neden olabilir.
Morlukların yaygın görülen nedenleri şöyle sıralanabilir:
B12 vitamini, folik asit, demir, C vitamini ve K vitamini yetersizliği
Von Willebrand hastalığı, hemofili, trombosit fonksiyon bozuklukları ve diğer kan pıhtılaşma bozuklukları
Aile içi, çocuk ya da yaşlılara yönelik şiddet
Yaşın ilerlemesi
Aşırı alkol tüketimi
Yetersiz beslenme
Aşırı egzersiz
Diyabet
Kemoterapi
Non-Hodgkin lenfoma
Daha nadir görülen morluk nedenleri de şunlardır:
İmmün trombositopenik purpura hastalığı (ITP)
Hemofili A
Hemofili B
Ehler Danlos sendromu
Cushing sendromu
VÜCUTTAKİ MORARMALAR NEYİN BELİRTİSİ?
Travma dışı morarmaların belirtileri, diğer morarmalardan farklı değildir. Çoğunlukla cilt yüzeyinde mor renkli oluşumlar olarak göze çarpan ve üzerine bastırıldığında acıya yol açan morarmanın kendiliğinden oluştuğu düşünülüyorsa bu durum mutlaka hekime haber verilmelidir. Pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak sıklıkla oluşan morluklar, lösemi, lenf bezi hastalıkları ve kemik iliği kanseri gibi ciddi sağlık problemlerine bağlı olarak görülebilir. Kan hastalıklarına bağlı morarmalarda ani gelişen morluklar tipiktir. Kan hastalıklarına bağlı olarak oluşan morarmalara ek olarak kişide diş eti kanaması, burun kanaması, kadınlarda aşırı adet kanaması gibi belirtiler de görülebilir. 
Kafa içi kanama,
Beynin oksijensiz kalması,
Konjenital kalp ve damar anomalileri,
Kapak hastalıkları,
Kalp yetmezliği,
Kalp krizi gibi ciddi sağlık problemleri de cilt yüzeyinde, dudak ve mukozalarda morarmalara yol açabilir. Bacaklardaki damar sistemi yetmezliklerinde, özellikle oturarak çalışanlarda, halk arasında kan göllenmesi denen, karbondioksitten zengin kanın kalbe geri taşınamamasına bağlı ödem ve ciltte morarmalar görülebilir. Tüm bunların yanı sıra soğuğa maruz kalmak, yüksek rakımlarda yaşamak ya da aniden yüksek irtifaya çıkmak gibi nedenlere bağlı olarak da morluklar oluşabilir.
HANGİ MORARMALAR TEHLİKELİ?
Altında kemik bulunmayan veya yumuşak doku katmanlarından zengin olan bölgelerde darbenin şiddeti görece daha az olur. Özellikle dizden yukarıdaki dokular darbenin hızını azaltma özelliği gösterir. Bu nedenle diz üstü bölgenin travmaya maruz kalması bacağa göre daha nadir. Tüm bu özelliklerden dolayı diz üstü morarmalar için biraz daha şüpheci davranmak, hematolojik hastalıkları akılda tutmak gerekir. Kandaki pıhtılaşma sistemi ile görevli trombosit denen hücrelerin azlığı ile seyreden immün trombositopenik purpura (ITP), pıhtılaşma faktörlerindeki eksiklikleri kapsayan hemofililer, trombositlerdeki işlev bozuklukları ve ender olarak lösemi gibi birçok hastalık bu morarmalara yol açabilir. Hatta bazen lösemilerde ilk bulgu trombosit düşüklüğüne bağlı gelişen bu morarmalar olabilir.
Aşağıdaki özellikleri taşıyan morluklara dikkat edin:
Birden fazla olan
Kendi kendine gelişen
Travmanın şiddetiyle ters orantılı olan
Beraberinde burun ve diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklar
Unutmayın, doktor muayenesinden sonra yapılacak basit bir kan sayımı, birçok hastalığın teşhisinde yardımcı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber