Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

Aygun: “Ayçiçeği taban fiyatı en az 6 lira olmalı”

24 Ağustos 2021 10:41 | Son Güncellenme: 24 Ağustos 2021 10:42
638

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, ayçiçek için taban fiyat beklendiğini dile getirdi. Bu yıl 1 milyon 700 bin civarında üretim olduğunu kaydeden Aygun, “Bu üretime karşılık hala daha taban fiyat ortada yok. Siz kimi destekliyorsunuz, kimi savunuyorsunuz ben merak ediyorum. Çiftçimiz bir an evvel en az 6 lira taban fiyat bekliyor” dedi.

TRAKYA’NIN SARI GELİNİ TABAN FİYAT BEKLİYOR
Aygun ayçiçeği ilgili olarak şunları ifade etti:
“Trakya’nın sarı gelini taban fiyat bekliyor. Çukurova’da hasat bitti, bugünlerde Trakya’da daha sonra Anadolu’da başlayacak olan ayçiçek ile ilgili daha taban fiyat açıklanmadı. Geçtiğimiz yıllarda sahada olan ve devamlı gündemde olan Tarım Bakanını ve Ticaret Bakanı’nı sahada göremiyoruz, çünkü üretim fazla. Üretim fazla olduğu zaman Bakanlar kendilerini kuma gömüyorlar. Ayçiçek üretiminde geldiğimiz noktaya baktığımızda ülkemiz net ithalatçı konumunda. Buna rağmen ortada yapılan bir şey yok. Hindistan’a bakıyoruz, Hindistan başbakanı geçtiğimiz günlerde ülkenin 8,5- 10 milyon dolara yaklaşan ayçiçek türevlerinin ithalatını engellemek adına yaklaşık 110 milyar rupilik yani 1,5 milyar dolarlık bir destekleme politikası uyguluyor. Aynı zamanda Hindistan’ın nüfusuna bakıyoruz. 1 milyar 400 bine yakın nüfusu olan Hindistan 8,5-10 milyarlık ithalatın önüne geçmek için 1,5 milyar dolarlık ilave destek paketi açıklarken, 84 milyon yani Hindistan’ın 16’da 1 nüfusa sahip olan Türkiye’de ise tam tersine kendi çiftçisini değil yabancı çiftçileri destekliyoruz.
ÇİFTÇİMİZİ KÜSTÜRECEĞİZ
Hasat döneminde buğdayda, arpada çiftçi tam para kazanacak derken kapılar sonuna kadar açıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin eliyle sıfır gümrüklü ithalat yapıldı. Şimdi aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle sıfır gümrüklü ayçiçeğine kapılar sonuna kadar açık. Net ihracatçı konumunda olan Rusya, ayçiçek ihracatına da buğday ihracatına da ek vergiler koyarken, biz ne yapıyoruz vergilerimizi sıfıra indiriyoruz. Bir an evvel gümrük vergisinin yüzde 27 olan eski oranına çıkartılması, yine gümrük tarife kontenjanın bire bir buçuk olarak belirlenmesi, destekleme politikasında da çiftçiye ayçiçekteki ürün bazında verilen 50 kuruşluk desteğin 1 lira’ya çıkartılması acilen gerekmektedir. Biz hiçbir şey yapmıyoruz. Kapıları sonuna kadar açmışız, ithalatçıyız. Ayçiçek üreticisi perişan. Geçen yıl yüzde yüz 58’e DAP gübresinin artışıyla beraber yüzde yüz yirmi üç üre gübresi artışı var. İlaçta yüzde 75 artış var. Ama çiftçiye geldiği zaman ise hiçbir şey yok. Kafamızı kuma gömmüşüz, 3 maymunu oynuyoruz. Görmedim, duymadım, bilmiyorum. Bakanlıkları sahaya davet ediyoruz.  Bu yıl 1 milyon 700 bin civarında üretim olacak. Ama bu üretime karşılık hala daha taban fiyat ortada yok. Siz kimi destekliyorsunuz, kimi savunuyorsunuz ben merak ediyorum. Çiftçimiz bir an evvel en az 6 lira taban fiyat bekliyor. Ve 6 lira taban fiyat verdiğiniz takdirde yine gümrük tarife kontenjanında bire bir buçuk oranı getirilmesi ilave olarak da gümrük vergisinin yüzde 27’ye eski oranına çıkartılmasını bekliyor. Ancak o zaman çiftçinin yüzü gülecek. Aksi takdirde çiftçimizi küstüreceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber