Dolar 32,3753
Euro 35,0108
Altın 2.325,32
BİST 9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık

Çeltikte yaman çelişki

Çeltikte yaman çelişki
8 Eylül 2021 15:11 | Son Güncellenme: 8 Eylül 2021 15:13
1.019

Fiyatlar açıklandı

Herkes farklı konuşuyor

AKP Edirne İl Başkanı: “Erdoğan’a teşekkürler”

CHP’li Gaytancıoğlu: ” Ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler

Ziraat Odası: “Fiyatlar maliyetlerin bile gerisinde

ÇELTİK YÜZ GÜLDÜRMEDİ
Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, açıklanan çeltik fiyatlarının beklentileri karşılamadığını, maliyetlerin bile gerisinde kaldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan çeltik fiyatları, girdi maliyetlerinin altında ezilen üreticinin beklentisini karşılamadı. Sürekli artan ve frenlenemeyen girdi maliyetleri üreticiyi zorlarken, açıklanan çeltik fiyatları üreticinin beklentisini karşılamadı. ‘Üreticinin yüzü güldü diyemeyiz’ diyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı şunları söyledi:
“FİYATLAR BEKLENTİYİ KARŞILAMADI”
“Çeltik fiyatlarımız açıklandı. Memnuniyet açısından baktığınızda fiyatlar üreticinin beklentisini karşılamadı. Çünkü geçen yılla bu yıl arasında maliyetlerde minimum yüzde 30 artış oldu. Gübredeki artışı frenleyemedik. Yüzde 100 ile yüzde 160 arasında bir artış vardı. Ama bizim genel bütün giderlerimizin ortalamasında minimum yüzde 30 artış var. Açıklanan rakamlara baktığınızda bugün iri tanelide yüzde 22 gibi bir artış var. Orta ve küçük tanelide de yüzde 25 gibi bir artış sağlandı geçen yılki fiyata göre. Biz de zaten geçen yıla göre yüzde 30 maliyet artışı var. Bu üreticinin girdi maliyetini bile karşılamayan bir rakamdır. O yüzden, biz üreticiler olarak maliyet artışının bir tık üzerinde olmasını isteriz. Devamlı bir girdi maliyet artışımız var.
Önümüzdeki yıl ilacımızı gübremizi rahatlıkla alıp, toprak hazırlığımızı rahatlıkla yapabilecek seviyeye gelmemiz için maliyetler durmalı. Maliyetlerimiz hiç durmuyor. Bizim bu işleri rahat yapabilmemiz için üreticiler olarak bu maliyet artışının bir tık üzerinde fiyat açıklanması gerektiğini düşünüyoruz. 
Şu anki fiyat maliyet artışını bile karşılamayan bir fiyat var. Bu üreticiyi memnun etmedi. En azından maliyet artışı seviyesinde olmasını bekliyorduk. 
“MALİYET ARTIŞINI BİLE KARŞILAMADI”
Henüz hasat dönemi başlamadı. Ama baktığımızda ciddi bir sıkıntımız yok. Genel olarak ürünlerimizin gelişimi güzel görünüyor. Burada net bilgi için hasat döneminin başlaması lazım. Hasada az kaldı. Eylül 15 gibi bizim bölgemizde hasat başlar. İnşallah bu dönemde üreticilerimiz hayırlısıyla kazasız belasız, herhangi bir afet sıkıntı yaşamadan ürününü toplar.
Luna geçen sene 3 Lira 20 kuruştu 4 Lira oldu.  Yüzde 25 artış oldu. Osmancık geçen yıl 3 Lira 60 kuruştu, şu anda 4 Lira 50 kuruş oldu. O da yüzde 25 artış yaptı.  Baldo geçen yıl 4.5 Liraydı, 5.5 Lira oldu onda da yüzde 22 artış var.  Artan bir maliyet artışımız var. Gübreyi söylememize gerek yok sürekli artışta. Önümüzdeki yıl ürünümüzü ekebilmemiz için maliyet artışında bir beklentimiz vardı. Bu rakama çiftçi çok memnun diyemeyiz.”
2021 YILI ÇELTİK MALİYET RAPORU
Öte yandan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği, 27 Temmuz tarihinde açıkladığı “2021 Yılı Çeltik Maliyet Raporu”nda 1 kilogram çeltik maliyetinin 5,238 lira olarak duyurmuştu. Raporda şu rakamlara yer verilmişti:
1-Çeltik ruhsatiye bedeli 5 TL.
2-Kira bedeli: 1450 TL (Vakıflar 2021 muhammen bedeli)
3-Mazot bedeli (sürüm, kanal açma, tesviye, temizleme) 219 TL
4-Gübre bedeli: 280 TL.
5-Toprak iyileştirme ve ıslah için organik madde takviyeleri: 100 TL. (Kükürt, Leonardit vb.)
6-Tohum bedeli: 200 TL.
7-Zirai mücadele ve mücadele işçiliği 400 TL (Yabancı ot ilaçları, mantar ilaçları ve işçilikleri) 
8-Su bedeli 300 TL.
9-İşçilik ve iaşe bedeli: 180 TL. (usta, şoför, aşçı, yövmiye bedeli)
10-Tarım sigorta bedeli: 80 TL.
11-Finansman giderleri: 140 TL.
12- Amortisman batık onarım gideri: 150 TL.
13-Hasat: 300 TL. (Biçim, kurutma, nakliye)
14-Depolama: 125 TL.
1 dekar çeltik maliyeti toplamı: 3 bin 929 TL.
Ortalama verim: 750 kg
1 kg çeltik maliyeti: 5,238 TL.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber