Dolar 32,5940
Euro 34,8484
Altın 2.496,68
BİST 9.646,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 12°C
Yağmurlu
Tekirdağ
12°C
Yağmurlu

Gaytancıoğlu: “Çiftçilere samanlıkta iğne aratır gibi gübre aratmayın!”

10 Ağustos 2021 14:35
470

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, gübre fiyatlarındaki artış ve bazı gübre çeşitlerinde yaşanan sıkıntılar hakkında bir açıklama yaptı. Gaytancıoğlu, “Çiftçinin traktörüne, ineğine, tarlasına haciz koyup sattıran ve İran’da gübre fabrikası almakla övünen Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübredeki karaborsayı bir an önce önlemesi gerekir, çiftçilere samanlıkta iğne aratır gibi gübre aratmamaları gerekir” ifadelerini kullandı.

GÜBRE KARABORSAYA DÜŞTÜ
Gübre fiyatlarındaki artış ve bazı gübre çeşitlerinde yaşanan sıkıntılar hakkında açıklamaya yapan Gaytancıoğlu, şunları ifade etti:
“Şu sıralarda Türkiye genelinde başta çeltik olmak üzere mısır ve diğer ürünlerde bitkinin gelişimine katkıda bulunacak gübreyi bulmak adeta mümkün değil. Şimdi çeltikte gübre zamanı. En çok da amonyum sülfat. Geçtiğimiz yıl 1500 TL olan amonyum sülfat gübresi, şimdi 3000 TL ve zor bulunuyor. Özel gübre şirketleri de bunu fırsat bilerek gübre fiyatlarının aşırı derecede artmasına neden oluyorlar. Çiftçiye en çok gübre temin etmesi gereken Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçinin traktörünü haciz etmeyi bıraksın, çiftçiye ucuz fiyatlı gübre temin etsin. Geçen sene 1500 lira olan amonyum sülfat 3000 bin lira. 1800 lira olan üre gübre 5000 bin lirayı aşıyor ve çoğu yerde de bulunmuyor. Çiftçiler gübre almak için Tarım Kredi Kooperatiflerine, pancar Kooperatiflerine, Yağlı Tohumlar Kooperatiflerine gidiyorlar ancak özellikle üre ve amonyum sülfat gübrelerini bulamıyorlar. Çiftçiler kendi aralarında birbirilerinden borç hesabı alarak, bu işi gübreleme işini yapmaya çalışıyorlar.
TARIMDA NİTELİKLİ VE TUTARLI BİR POLİTİKA HERKESİN BEKLENTİSİ
Geçen sene 4.500 TL’ye çıkan çeltik, 3500 TL’ye satıldı. Neden mi? Çünkü, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ithalatını yaptılar. Tarımda nitelikli ve tutarlı bir politika herkesin beklentisi. Hükümet bir an önce görevini yapmalı. Çiftçinin traktörüne, ineğine, tarlasına haciz koyup sattıran ve İran’da gübre fabrikası almakla övünen Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübredeki karaborsayı bir an önce önlemesi gerekir, çiftçilere adeta samanlıkta iğne aratır gibi gübre aratmamaları gerekir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber