Dolar 32,3168
Euro 35,0597
Altın 2.307,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu

SOL Parti: “Talan değil, taban fiyat istiyoruz”

SOL Parti: “Talan değil, taban fiyat istiyoruz”
26 Mayıs 2022 13:22 | Son Güncellenme: 26 Mayıs 2022 14:40
864

SOL Parti Edirne İl Örgütü adına Fevzi Genç buğday taban fiyatı hakkında yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Genç, “AKP-MHP iktidarının bu yıl artan girdi fiyatlarını hesaba katmadan belirleyeceği buğday taban fiyatının çiftçiyi büyük oranda sefalete sürükleyerek önümüzdeki yıl tarımdan koparıp, tarım arazilerinin boş kalmasına neden olarak, buğday üreticisinin toprağına tefeci ve bankaların el koymasına yol açacaktır. Talan değil taban fiyat istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BUĞDAY ÜRETİCİLERİNİN GERGİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

SOL Parti Edirne İl Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ekmek tüm dünya ülkelerinde temel gıdalardan biridir. Geçtiğimiz yıl ve içinde bulunduğumuz süreçte yaşanan Covid 19 salgını nedeniyle gıda güvenliği ve dolayısıyla buğday üretiminin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ülkemizde buğday üretiminin yüzde 90’ı kuru tarım alanlarında yapılıyor. Bu nedenle üretimdeki rekolte iklim koşullarına göre artıyor veya azalıyor. Buğday üretimini ve rekoltesini etkileyen diğer nedenlerin başında da hükümetlerin tarım politikaları ve uygulamaları önemli yer tutuyor. Buğday üretimini etkileyen diğer nedenler sırası ile; Desteklemeler, primler, gübre kullanımı, mazot fiyatları, tohum fiyatları, arazi kirası, traktör ve ekipmanları ile ayrıca hükümetin hasat zamanı fiyatı düşürmek için yurt dışından buğday ithal etmesidir. Taban Fiyat Belirlemede Ölçütler;
1. Gübre kullanımı; gübre fiyatı bu yıl yüzde 450 (%450) artmıştır.
2. Mazot; geçen yıla göre geçen yıla göre yüzde 330 (%330) artmıştır.
3. İlaç; İlaç fiyatları geçen yıla göre yüzde 500 (%500) artmıştır.
4. Tohum; Önceki yıla göre fiyatı yüzde 220 (%220) artmıştır.

“BORCU OLAN ÜRETİCİ BUĞDAYINI ZARARA SATMAK ZORUNDA KALMIŞTIR”
AKP- MHP iktidarı geçen yıl taban fiyatı 17 Mayıs 2021 tarihinde açıklamıştı. Geçen yılın girdi maliyetleri ile buğday kilo fiyatının köylüye maliyeti 3 TL – 3,5 TL arasında iken hükümet tarafından açıklanan taban fiyat 2,25 TL. idi. Borcu olan küçük üretici buğdayını zararına satmak zorunda kalmıştır. Geçen yıl sonuna doğru, AKP- MHP iktidarı yurt dışından 4 TL’den başlayarak en son 6,30 TL’ye buğday ithal etmiştir. Kendi ülkesinin buğday üreticisine vermediği buğday fiyatını yabancı ülke çiftçisine veriyor. Küçük üreticiyi, büyük fabrikatör ve tefecilerin insafına bırakıyor. Bugün tüm ülkede buğday hasat dönemi başlamadan yukarıda saydığımız tarım girdilerini hesaba katıp, buna çiftçi refah payını da ekleyerek, buğday taban fiyatının 7- 9 TL arasında olması gerekmektedir. Biçim ve nakliye ücretleri bu maliyet hesaplarına dahil değildir. Bu yıl da üretim maliyetinin altında buğday taban fiyatı açıklanarak buğday üreticileri, Toprak Mahsülleri Ofisinin, borsaların, fabrikatörler ve tefecilerin insafına bırakılmamalıdır.

Dünyanın bütün ülkeleri bütçelerinin önemli bir kısmını tarıma özel destek ve primler olarak ayırmaktadır. Tarım ve hayvancılık desteklemeleri bazı ülkelerde bizim toplam bütçemiz kadardır. Hollanda gibi toplam alanı Trakya dan biraz büyük olan ülkenin çiftçilik ve hayvancılığı desteklemesi sonucunda dünyanın tüm ülkelerine süt, süt ürünleri ve tahıl ihraç etmektedir.

“ÜRETEN BİZ, YÖNETEN DE BİZ OLACAĞIZ”
AKP – MHP iktidarı bu yıl artan girdi fiyatlarını hesaba katmadan belirleyeceği buğday taban fiyatı çiftçiyi büyük oranda sefalete sürükleyerek önümüzdeki yıl tarımdan koparıp, tarım arazilerinin boş kalmasına neden olarak, buğday üreticisinin toprağına tefeci ve bankaların el koymasına yol açacaktır. Talan değil taban fiyat istiyoruz. Üreten biz, yöneten de biz olacağız.
Söz, yetki, karar üretenlerde.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber