Dolar 32,5801
Euro 34,7733
Altın 2.509,80
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 12°C
Yağmurlu
Tekirdağ
12°C
Yağmurlu

TRAKYA SOLDAN SOLDAN – 1

TRAKYA SOLDAN SOLDAN – 1
13 Eylül 2021 09:54 | Son Güncellenme: 13 Eylül 2021 10:40
1.022

Sosyalistler anlatıyor – 1

Trakya’da sosyalist solun tarihi, ülke genelinde solun tarihi kadar köklü… Sabahattin Ali’lerden, Birinci TİP’in kuruluş günlerine kadar uzanan köklü bir gelenek ve çok daha fazlası var. Trakya sadece dünüyle değil, bugünü ve yarınıyla da sosyalist solun damarlarının gelenekten geleceğe uzandığı bir coğrafya… Bu nedenle Trakya’da halen varlığını sürdüren sol parti ve yapılarla Trakya’da sosyalist solun tarihine dair “kısa kısa” söyleşiler yapmak istedik. Malum, mesele sosyalizm olunca bitmek tükenmek bilmeyen cümlelerle karşılaşmak çok mümkün… İlk önce TKP’den yanıt geldiği için Türkiye Komünist Partisi ile başlıyoruz.

Çağlar Akyüz – TKP Tekirdağ İl YK Üyesi
1- Trakya’da kaç il ve ilçede örgütlüsünüz? (Buralar nereler?)

Özellikle Edirne, Çorlu, Çerkezköy, Süleymanpaşa, Saray, Keşan, Kırklareli ve Babaeski ’de örgütlerimiz var. Bunun dışında Trakya’nın her ilçesinde sayıları değişmekle birlikte üyelerimiz var.

2- Son dönemde öne çıkan veya önem verdiğiniz etkinlik nedir?

TKP son dönemde çok daha fazla hissettiğimiz yoksulluk, işsizlik, emekçilere saldırı, laikliğe saldırı gibi birçok meselede sosyalizmden başka bir seçeneğin olmadığını vurgulamak için şimdi sosyalizm zamanı diyerek bir siyasi kampanya yapıyor. Tüm örgütlerimiz bu kampanya çerçevesinde yapacağımız mitinge odaklanmış durumda. Bunun dışında Trakya’da emekçi mahallelerinde kök salmak iddiası ile partinin semtevleri çalışmasını yaygınlaştırıyoruz. Çorlu’da bir semtevi , Çerkezköy’de bir işçievi var. Bu ay bir yenisini Edirne’de açacağız. Edirne’de yapacağımız açılış ve İstanbul mitingimiz bu ay önemli diyeceğimiz çalışmalarımız arasında.

3- Kendi kişisel tarihinizde Trakya’da en çok etkilendiğiniz sol/sosyalist faaliyet, etkinlik nedir?

Ben lise yıllarından beri partili mücadelede yer alıyorum. Açıkçası çok fazla etkinlik geliyor aklıma. Bölgede katıldığım 1 Mayıs’lar, öğrenci eylemleri, grev ve direnişler… Çorlu’da daiyang grevini unutmam mümkün değil örneğin… Yine Lüleburgaz’da 90 cam işçisinin direnişi unutulmazdı. Fakat 2012 yılında Yunanistan Komünist Partisi ile TKP’li kadınların 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü için Edirne’de düzenlediği ortak eylem ayrı bir iz bıraktı bende. Oldukça kitlesel geçen bu eylem her açıdan tarihe geçmişti. Benim için de unutulmazdı.

4- Trakya coğrafyasında Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleşen hangi sol/sosyalist eylem(ler)in daha önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Özellikle Edirne Osmanlı’dan beri işçi sınıfının kavga verdiği bir yer olmuştur. Cumhuriyet tarihi boyunca yine pek çok önemli eylemler olmuş. Dönemi açısından hepsi oldukça önemlidir. Fakat biraz da içinde bulunduğum için önemini ayrıca hissettiğim Gezi Direnişi tüm ülke gibi bölgemizde de oldukça kitlesel geçti. Trakya’nın gördüğü en kitlesel eylemi bu açıdan önde tutmak istedim. Dediğim gibi önem biraz zamanın koşullarına göre değişebilir.

5- Trakya’nın gelmiş geçmiş en önemli üç solcusunu/devrimcisini saymanızı istesek?

Böyle bir önem sırası yapmanın pek doğru olmayacağını düşünüyorum. Trakya  özellikle 70’lerde TKP’nin , Dev-Yol’un örgütlülüğünün çok iyi olduğu yıllar. Onlarca iyi kadro yetiştirmiş bir o kadarını da faşist saldırılar ile kaybetmişiz bölgemizde.. O kadar çok isim geliyor ki birini söylesem diğerine haksızlık olur. Açıkçası parti çalışması için Trakya’da çok fazla ilçe, belde ve köye gittim. Buralarda yolu sosyalizm mücadelesi ile kesişen çok insan gördüm. Bu açıdan bu mücadeleye omuz veren herkesin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yine de bir isim istenirse Spartaküs diyeyim. 🙂

6- Yaşadığımız coğrafyaya özgü gelecekte hayalini kurduğunuz ve efsane olabilecek bir etkinlik var mı? Varsa nedir?

Trakya özellikle son 30 yılda yağmalandı. Patronlar ülkenin bu bereketli topraklarını yağmaladılar ve hala yağmaya devam ediyorlar. Ergene emekçilere kanser yuvası oldu. Kuzey’de ormanları yağmalama derdinde olan patronlar Saros Körfezi gibi bir güzelliğe de saldırdılar. İşçi sınıfı iktidar olduğunda Trakya yine emekçilerin temiz hava aldığı, kanser olmadığı ve toprağın bereketini kullanabildiği bir yere dönecek. Bunun Trakya için efsane olacağını düşünüyorum.

7- Trakya bir ülke olsaydı, başkenti neresi olurdu? Siz bu soruyu, Trakya toplantılarınızı genellikle hangi il veya ilçede yapıyorsunuz olarak da anlayabilirsiniz.

Açıkçası toplantı yaptığımız yerler örgütlerimizin etkinlikleri ve ihtiyaca göre değişiyor. Trakya için başkent neresidir sorusu her zaman esprili bir biçimde dost sohbetlerinde duyduğum bi şeydir. Fakat Çorlu’da yaşamını sürdüren bir Edirneli olarak bu soruya politik bir cevap vereceğim. 🙂 Trakya bir ülke değildir eh haliyle başkenti yoktur. 🙂

8- Üç sözcükle Trakya’da solcu/devrimci olmayı anlatabilir misiniz?

Bu soru da haliyle kişiden kişiye çok değişir. Ailem göçmen olduğu için şöyle bir cevap vereyim “Balkanlardan gelen devrimcilik”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber