Dolar 32,5126
Euro 34,8641
Altın 2.486,23
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 17°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
17°C
Az Bulutlu

TRAKYA SOLDAN SOLDAN – 2

TRAKYA SOLDAN SOLDAN – 2
15 Eylül 2021 13:36
1.836

Sosyalistler anlatıyor – 2

Trakya’da sosyalist solun örgütlü yapılarıyla söyleşilerimiz sürüyor. Türkiye Komünist Partisi’nin ardından SOL Parti’yle devam ediyoruz. SOL Parti Edirne İl Yöneticisi Nevzat Çolak, bizleri kırmayarak Trakya’da devrimci mücadeleye dair hafıza tazelememizi sağladı. Devrimci bir yoldan, sol bir partiye uzanan süreci ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

Nevzat Çolak – SOL Parti Edirne İl Sekreteri

1- Trakya’da kaç il ve ilçede örgütlüsünüz? (Buralar nereler?)

Trakya’da üç ilde de örgütlüyüz. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de il örgütlerimiz var ve seçim yeterliliğini sağlamış durumdayız. Tekirdağ’da; Süleymanpaşa, Çerkezköy, Çorlu ve Saray ilçelerinde ilçe örgütlerimiz var. Kırklareli’de merkez ilçe, Pınarhisar ve Lüleburgaz ilçe örgütlerimiz var. Edirne’de; merkez ilçe, Keşan ve Enez’de ilçelerinde örgütlüyüz.

2- Son dönemde öne çıkan veya önem verdiğiniz etkinlik nedir?

Örgütlenme kampanyası yürütüyoruz. SOL buluşmalar başlığı altında yeni arkadaşlarımız ile buluşuyoruz. Kamuoyuna ve basına açık bir şekilde yapmış olduğumuz çağrı açıktır. Siyasal İslamcı faşist rejimin karşısında gençleri, kadınları, çevrecileri ve emekçileri örgütlenmeye davet ediyoruz. “Bu kötülük iktidarını yenmek; harami saltanatına son vermek için örgütlenmekten başka yol yok” diyoruz.

3- Kendi kişisel tarihinizde Trakya’da en çok etkilendiğiniz sol/sosyalist faaliyet, etkinlik nedir? 

1 Mayıs 1977’yi milat kabul edersek o günden beri devrimciyim. Sosyalist solun Edirne’de ve Trakya’da yükselişini yaşadım. Şimdi bugünkü halimizi de… En çok neden etkilendim? Devrimcilerin, Devrimci Yolcuların yaşadıkları bütün zorluklara rağmen inatla yaşamı ve hayatı örgütleme çabalarından. En olumsuz koşullarda bile yılmadan inatla mücadeleye devam etmelerinden. Onun için bugün Trakya’da nerede bir direniş varsa orada devrimciler, Devrimci Yolcular vardır.

Bir anımdan bahsetmemi istemişsiniz. Anlatayım… “Ergene havzası çevre planı” Trakya’nın korunması için oluşturulmuş 100 binlik bölge planıdır. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu korumak üzere kurgulanmış bir plandır. Ancak koruma mantığı yok edilmeye çalışılmakta ve plan delik deşik edilmektedir. Ve tabii ki bu bölgenin devrimcileri olarak bu mücadelede yerimizi aldık. Çevreciler, akademisyenler, hukuk insanlarıyla birlikte il il, ilçe ilçe yapılan toplantılara katılıyor eleştiri ve görüşlerimizi söylüyorduk, bu direnişi örgütleyen bizler, bu mücadeleye halkın sahip çıkması ve kendi örgütünü yaratması fikrinde ortaklaşıyorduk. Kısmen de olsa başarılı olduk.

Bu süreci yaşadığımız hocalarımızdan biri ile bir sohbette (Trakya’ya sonradan gelmiş) aramızda şu konuşma geçti… Hocamız bana şöyle dedi… “Ben de Devrimci Yolcuyum”… İşte o gün bir kez daha anladım ki Devrimci Yolcular bu ülkenin neresinde nasıl olurlarsa olsunlar çevresindeki yaşanan olaylara asla sessiz kalmazlar.

4- Trakya coğrafyasında Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleşen hangi sol/sosyalist eylem(ler)in daha önemli olduğunu düşünüyorsunuz? (Kısaca bir veya birkaç olay, eylem, etkinlik vb.)

Trakya coğrafyasında birçok önemli sol sosyalist eylemler olmuştur. Toprak işgalinden, fabrika önlerinde kurulan grev çadırlarına kadar… Faşist işgal altındaki liselerde, yüksekokullarda, üniversitelerde devrimcilerin hayatı pahasına verdikleri direniş ve eylemleri vardır. Ancak bugün yaşam alanlarımıza yönelik yapılan saldırılar karşısında verilen direnişi önemsiyorum. Onun için bölgemizde gerçekleşen birçok çevre mitinglerini, çevreyi korumakla görevli bakanlığın önünde gerçekleşen çevreye sahip çıkma eylemlerini ve yaşam savunucuları adına mahkeme salonlarında inatla yaşamı savunan avukat dostlarımızın eylem ve etkinliklerini önemli buluyorum. Ancak bir eylem var ki solun tarihinde pek gözükmeyen bir eylem. Örneğin; “Selimiye Camii’ne ve külliyesine” sahip çıkma eylemidir. Ve benim kişisel tarihimde de çok ama çok önemlidir.

5- Trakya’nın gelmiş geçmiş en önemli üç solcusunu/devrimcisini saymanızı istesek?

Nasuh Mitap, Fevzi Hazırcı ve Sedat Göçmen… Trakya devrimci mücadelesinin diğer isimlerini de say dersen… Fevzi Güvener, Mehmet Emin Yanık ve daha birçok yaşayan veya aramızdan ayrılan devrimcileri sayabilirim. Ama inan bana yerimiz yetmez.

6- Yaşadığımız coğrafyaya özgü gelecekte hayalini kurduğunuz ve efsane olabilecek bir etkinlik var mı? Varsa nedir?

Her ilde, ilçede, köyde, mahallede; Kapitalizmin yarattığı eşitsizliğe, siyasal İslam’ın yarattığı karanlığa karşı eşit özgür ve laik bir ülke yaratma hedefi ile örgütlenmiş yurttaşların kendi iç ilişkilerinden başlayarak kenti ve yaşamı demokratikleştirecekleri bir yapıyı kurmaları ve bunların pratiği olabilir.

7- Trakya bir ülke olsaydı, başkenti neresi olurdu? Siz bu soruyu, Trakya toplantılarınızı genellikle hangi il veya ilçede yapıyorsunuz olarak da anlayabilirsiniz.

Olsaydı, başkent Edirne olurdu. 🙂 Toplantılarımızı genellikle Lüleburgaz’da yapıyoruz.

8- Üç sözcükle Trakya’da solcu/devrimci olmayı anlatabilir misiniz?

Laik, çevreci, mücadeleci.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber