Dolar 32,5434
Euro 34,9349
Altın 2.426,74
BİST 9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

Yüceer: “Bakan gün aydınlanmadan okula giden yavrularımızın yanına gitsin”

Yüceer: “Bakan gün aydınlanmadan okula giden yavrularımızın yanına gitsin”
7 Aralık 2021 15:21
769

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in yaz saati ile ilgili soru önergesini cevaplandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sabit saat uygulamasının saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukları önlediğini iddia ederek, “Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh (kilowatt) olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3.97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göreyse 5.94 milyar TL’dir. Mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde Bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır” dedi.

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’e verdiği önergede, konunun uzmanları tarafından yapılan bilimsel araştırmalara göre kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlamadığını ifade etmişti. Dr. Yüceer, Bakan Dönmez’e “Kalıcı yaz saati uygulamasından geri dönülmesi Bakanlığınızın gündeminde midir?” sorusunu yöneltmişti.

CHP’li Yüceer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sabit saat uygulamasının saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukları önlediğini iddia ederek, “Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh (kilowatt) olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3.97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göreyse 5.94 milyar TL’dir. Mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde Bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır.” dedi.
“BAKAN GÜN AYDINLANMADAN OKULA GİDEN YAVRULARIMIZIN YANINA GİTSİN”
CHP’li Yüceer, Bakan Dönmez’in yaptığı açıklamanın bilim insanları ve meslek odalarının yaptığı açıklamalarla ters düştüğünü belirterek, “Sayın Bakan, bir sabah yurttaşlarımız işe giderken, gün aydınlanmadan uyanıp okula giden ufacık yavrularımızın yanına gitse, onlarla konuşsa nasıl bir stres yaşadıklarını, bu uygulama yüzünden nasıl depresyona girdiklerini görecek. İngiltere Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Küfeoğlu’nun ve arkadaşlarının yaptığı Energy Reports dergisinde yayınlanan ‘Daylight Saving Time policy and energy consumption’ başlıklı makalede Türkiye’nin 2012-2020 yılları arasında 8 yıllık enerji tüketimi ve temel atmosferik verileri incelenmiştir. Bu incelemeye göre 5 yıldır uygulanan kalıcı yaz saati ile enerji tasarrufu sağlanmamış ve günlük yük eğrisinde sürekli bir ötelemeye de sebep olmadığı ortaya konmuştur” dedi.
“RAPOR SIR GİBİ SAKLANMAYA DEVAM EDİYOR”
Yayınlanan araştırmalarla kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlamadığının açıkça ortaya konduğunu söyleyen Dr. Yüceer, “Yaz saati uygulaması geniş halk kesimlerinde ciddi rahatsızlıklar yaratmaya, toplum psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ancak Bakanlık yaz saati uygulamasında ısrarcı. Bakanlık ısrarcı olmasına ısrarcı ama İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlandığı ifade edilen, Bakan Dönmez’in sürekli atıf yaptığı rapor hâlâ ne biz milletvekilleriyle ne kamuoyuyla paylaşılmadı. Bakanlık bu konuda verdiğimiz soru önergelerine matbu cevaplar vermeye, raporu sır gibi saklamaya devam ediyor” diye konuştu.
Bakan Dönmez, CHP’li Yüceer’in önergesini şöyle yanıtladı:
“BİLİMSEL ANALİZ SONUÇLARI DOĞRULTUSUNDA HAYATA GEÇİRİLDİ”
“İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda sabit saat uygulamasının hem elektrik tüketimine olan etkisi hem de psikolojik ve sosyolojik etkileri analiz edilmiştir. Bu kapsamda; ülkemizin batısındaki nüfus, kentleşme, sanayileşme ve enerji yoğunluğu dikkate alındığında, ülkemizde uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3’de sürekli bulunmasının ülkemiz nüfusunun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı, saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı ortaya konulmuş ve bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulaması hayata geçirilmiştir.
“DEĞİŞMESİ PLANLANMIYOR”
Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3.97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göreyse 5.94 milyar TL’dir. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından üye ülkelere 28 Mart 2021’den itibaren tek saat uygulamasına geçilmesi tavsiye kararı ile iletilmiş olup Avrupa Birliği de kendi üyelerine bu doğrultuda adım atmalarını önermiştir. Tüm bu gelişmeler doğrultusuna mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde Bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber