Dolar 32,5257
Euro 34,9376
Altın 2.436,55
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

Başkan Gerenli’nin “3” yıl raporu

Başkan Gerenli’nin “3” yıl raporu
31 Mart 2022 10:54
584

Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli 31 Mart 2019’dan bu yana geçen 3 yıl gibi bir sürede ortaya koyduğu yatırımlar ve vatandaşına verdiği destekle sosyal belediyecilik alanında önemli işlere imza attı. Son üç yılda altyapıdan üstyapıya, aktif yeşil alanlardan vatandaşlara verilen sosyal desteklere kadar çok sayıda alanda “üreten” bir sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden Lüleburgaz Belediyesi’nin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli Lüleburgazlılar tarafından göreve seçildiği 31 Mart 2019’dan bu yana gerçekleştirdiği çalışmalarla dikkatleri üzerine çekti. Belediye başkanı seçildiği ilk günlerde çalışma arkadaşlarıyla birlikte kentin ana sorunlarını belirleyen Başkan Gerenli bu doğrultuda işe koyuldu. İlk olarak vatandaşla belediyenin bütünleşmesini, halkın belediyeye bir telefonla yakın olmasını sağlamak için 4445539 numaralı Çağrı Merkezi’ni kuran Başkan Gerenli, vatandaşlardan Çağrı Merkezi’ne gelen şikayet ve talepler doğrultusunda kentin ana sorunlarını tespit etti. 

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE ÖNCÜ BELEDİYE

Lüleburgaz Belediyesi tamamen kendi öz kaynaklarıyla borçsuz bir şekilde yatırımlarını gerçekleştirirken ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında oldu. Belediye, 2019’da kurulan Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü aracılığıyla pandemi dönemi ve sonrasında oluşan ekonomik buhranda gerçekleştirdiği kara kış destek paketleriyle vatandaşının yanında oldu. Belediye bu doğrultuda amatör spor kulüplerinden ihtiyaç sahibi vatandaşlara, ulaşım sektöründen üniversitede çocuğu öğrenim gören ailelere ve yeni doğanlara yaptığı bez desteğine kadar toplumun her alanına 2 milyon TL’den fazla yardımda bulundu. Lüleburgaz Belediyesi 122 bin nüfuslu bir ilçe belediyesi olmasına karşın gerçekleştirdiği büyük çaplı yardımlarla sosyal belediyecilikte öncü belediyeler arasında yer aldı. Lüleburgaz Belediyesi’nin yapmış olduğu nakdi yardımlar arasında sadece üniversiteli ailelere yönelik gerçekleştirdiği “Üniversiteli Aile Desteği” programıyla güz ve bahar dönemlerinde toplam 712 bin TL nakdi destekte bulunuldu. Bunlarla birlikte Lüleburgaz Belediyesi Sevgi Mağazaları’nda ihtiyaç sahiplerinin giyecek, Sevgi Mutfağıyla da yemek ihtiyacını karşılıyor.

ESKİ ÇÖPLÜK YEŞİL ALAN OLACAK

Başkan Gerenli’nin ilk göreve geldiği günlerde tespit edilen bir diğer sorun ise kentteki temizlik ve çöplük sorunu oldu. Bu kapsamda Lüleburgaz Belediyesi çok sayıda kişinin yaşadığı TOKİ bölgesinin hemen yanı başında bulunan vahşi çöp depolama sahasını kapattı. Kapatılan 22 hektarlık alandaki çöplerin tamamı Kırklareli Yerel Yönetimler Katı Atık Birliği’nde (KIRKKAB) elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Belediye, kapatılan çöplük alanı önümüzdeki süreçte içerisinde yürüyüş yolları, uçurtma tepesi ve vatandaşın dinleneceği aktif yeşil alan haline getirilecek. Hazırlıkların devam ettiği alanda ilgili bakanlıklardan gerekli izinler alınırken çöp depolama döneminden kalan metan gazı ise baca yöntemiyle çıkartılacak.

YEŞİL ALANDA HEDEF 14 METREKARE

Lüleburgaz Belediyesi çevreci yatırımlarının yanı sıra kentteki kullanılabilir aktif yeşil alan sayısını artırmak için de hummalı bir çalışma gerçekleştiriyor. Kentin dört bir yanında açılan parklarla kişi başına düşen yeşil alan miktarını 4 metrekarenin üzerine çıkaran Lüleburgaz Belediyesi, kente 20 yıllığına kazandırılan Lüleburgaz Kent Ormanı da dahil edildiğinde kişi başına düşen yeşil alan miktarını 4 kat artırmış oldu. Bunlarla birlikte Zafer Mahallesi, Gençlik Mahallesi, Yılmaz Mahallesi ve Sevgi Mahallelerinde 5 adet park Lüleburgaz’a kazandırıldı. Bu parklara kent ve ülkenin önemli değerlerinden Uğur Mumcu, Sabahattin Ali, Şehit Eren Bülbül, Gökhan Teksöz ve trafik kazasında yaşamını yitiren Sinan Atakan Yavuz’un isimleri verildi. Bununla birlikte Gençlik Mahallesi’nde Yücel Şınığ Hobi Bahçeleri hizmete sokuldu. Yapılan parkların yanı sıra Siteler Mahallesi’nde 5 bin metrekarelik alanda tamamen yeşil bir ortam içinde Erol Özgür Parkı hizmete girdi. Lüleburgaz Belediyesi halihazırda 2 park yapımına daha devam ediyor.

İNŞAAT VE YIKINTI ARTIKLARI DÖNÜŞÜYOR

Lüleburgaz Belediyesi’nin önemli çevreci yatırımlarından birisi ise İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi oldu. Bu tesiste kent genelindeki yıkılan inşaatların hafriyat artıkları Lüleburgaz Belediyesi’nin Fen İşleri Müdürlüğü Şantiyesi’ndeki İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi’nde geri dönüşüme kazandırılıyor. Günde bin ton dönüştürme kapasitesine sahip tesisteki inşaat ve yıkıntı atıkları üstyapı ve altyapı altyapı yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.
ATIĞINI GETİR, DİLEDİĞİN GİBİ HARCA

Lüleburgaz’da son 3 yılda hayata geçirilen en çevreci yatırım ise Akıllı Atık Tanıma Sistemi oldu. İlk olarak Gençlik Parkı’nda kurulan ardından ise Kongre Meydanı’nda faaliyet gösteren Akıllı Atık Tanıma Sistemi’nde vatandaşlar biriktirdikleri plastik şişe ve metal kutuları makineye atıyor. Vatandaşlar kendilerine Lüleburgaz Belediyesi tarafından ücretsiz bir şekilde dağıtılan dönüşüm kartları aracılığıyla yaptıkları her yükleme sonrası kartlarına TL karşılığında puan kazanıyor. Vatandaşlar kazanılan TL’lerle ise Türkiye’nin her yerinde bulunan alışveriş noktalarında harcama yapabiliyorlar.

MOBİL ATIK ARACI HİZMETTE

Tüm bu çalışmalarla birlikte entegre olarak Lüleburgaz’da mobil atık toplama aracı da hizmete girdi. Haftanın 5 günü mesai saatleri içerisinde ekipler her gün 2 mahallede vatandaşlardan gelen karton, kağıt, plastik, atık yağ, metal ve karışık atıkları kiloyla topluyor. Her bir atık grubunun ayrı ücret tarifesinin belirlendiği uygulamada, getirilen her atığın ağırlığı kadar vatandaşın kartına ödeme yapılıyor.

ÜÇ YILDA 40 KİLOMETRE ASFALT

Çevreci yatırımlarının yanı sıra Lüleburgaz Belediyesi kent genelindeki cadde ve sokakların bakım, onarım ve yenileme faaliyetlerine de hız verdi. Bu kapsamda Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, altyapı çalışmalarının tamamlandığı caddelerde asfalt ve parke taş çalışması gerçekleştirdi. Ekipler üç yıl gibi bir süre içerisinde kentin yol uzunluğunun yüzde 25’ini oluşturan toplam 40 kilometre uzunluğunda asfalt çalışması yaptı. Bunun dışında 650 sokak ve caddenin bulunduğu kentte 240’tan fazla sokak ile caddede bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirildi.
ALTYAPIYA 51 KM’LİK YATIRIM
Lüleburgaz Belediyesi ilk olarak Çağrı Merkezi’nden gelen, mahallelerde halkla yapılan toplantılardan alınan şikayet ve talepler ve ekiplerin yapmış olduğu noktasal tespit çalışmalarının ardından haritası çıkarılan sorunlu bölgelerde altyapı için düğmeye bastı. Bu doğrultuda Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekipleri sadece 3 yıl gibi kısa süre içinde toplam uzunluğu 51 kilometre 806 metreye ulaşan yağmur, suyu içme suyu ve kanalizasyon hatlarında yenileme çalışması gerçekleştirdi. Üç yıl gibi kısa sürede gerçekleştirilen altyapı çalışması 295 kilometrelik toplam altyapı ağının yüzde 17’lik bir kısmını oluşturdu.

O SORUNLAR ORTADAN KALKIYOR

Lüleburgaz Belediyesi’nin yapmış olduğu altyapı çalışmalarının 26 kilometresini ise içme suyu hattı oluşturdu. Bununla birlikte 15 kilometre uzunluğunda kanalizasyon hattı yenilenirken 9 kilometrelik de yağmur suyu hattı yapıldı. Yapılan tüm bu altyapı çalışmalarıyla birlikte Lüleburgaz’da daha önceleri yoğun yağışlarda yaya ve sürücülere sorun yaşatan bölgelerdeki yağmur kaynaklı sorunlar tarih olmaya başladı. Lüleburgaz Belediyesi ilerleyen yıllarda da kentin altyapısını çağın gereklerine göre modern bir şekilde yenilemeye devam edecek.


TRAFİK SORUNUNA NEŞTER

Tüm bunların dışında Lüleburgaz Belediyesi kent içindeki trafik sorununu çözmek için de düğmeye bastı. Belediye bu doğrultuda alanında uzman akademisyenler eşliğinde Trafik Master Planı’nı hazırladı. Hazırlanan plan geniş katılımlı bir toplantıyla kent paydaşlarıyla paylaşıldı. Vatandaşın da katkı sunduğu plan doğrultusunda Lüleburgaz’ın tüm cadde ve sokaklarında istatistiksel veri çalışmaları gerçekleştirildi. Kentin sokak ve caddeleri tek tek 360 derecelik kameralı araçlarla incelenerek trafik yoğunlukları ve bu yoğunluğun sebepleri araştırıldı. Yapılan geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda kent genelinde belirlenen sorunlu bölgeler birer birer düzenlenmeye başlandı. Düzenleme yapılan bölgelerde trafik keşmekeşi sona ererken gerçekleştirilen Trafik Master Planı sayesinde yılda 2 milyon litre ve 4 milyon 465 bin TL tasarruf sağlanması öngörülüyor. Lüleburgaz Belediyesi Trafik Master Planı’yla bağlantılı olarak ise ilerleyen süreçte Ulaşım Master Planı’nı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

BİSİKLET KENTİ LÜLEBURGAZ
Lüleburgaz Belediyesi’nin gerçekleştirilen çok sayıda yatırımı arasında önem verdiği en büyük projelerden birisi de bisiklet dostu kenti yaratmak için gerçekleştirilen çalışmalar oldu. Bu kapsamda 5 yıllık vadede 30 kilometrelik bisiklet yolu yapımını öngören Lüleburgaz Belediyesi, pilot uygulamasını Özgürlük Caddesi’nde gerçekleştirdiği bisiklet yoluyla vatandaştan büyük beğeni topladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber