Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

Kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim azaldı

Kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim azaldı
27 Eylül 2021 09:02 | Son Güncellenme: 27 Eylül 2021 09:17
493

Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Trakya’da yaz mevsiminin kurak geçmesi ürün verimini olumsuz etkiledi.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yaklaşık 3 milyon 500 bin dekar alanda ekilen ayçiçeğinde hasat büyük ölçüde sona erdi. Bölgede nisan ayında ekilen ayçiçekleri, aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle danelerini istenilen ölçüde dolduramadı. Bazı çiftçiler, ürünlerini sulayarak verimi artırmak için büyük çaba sarf etti.
AKSOY: “SULU TARIMI TEŞVİK ETMEMİZ GEREKİYOR”
Kuraklığın ürün verimini olumsuz etkilediğini belirten Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy şunları ifade etti:
 “Bizim bu seneki rekoltemiz 180-185 bin ton civarında. Sadece ilimizde yaklaşık 20 bin ton düşüşümüz olacak. Son yıllarda kuraklık hissedilmeye başlandı. Geçen yıl dekar başına verimimiz 230-240 kilogramdı. Bu yıl bazı bölgelerde 180- 190 kilogramları duyuyoruz ama 250-300 kilograma yaklaşan yerler de var.

Sulanabilir alanları artırırsak Kırklareli’nde verimi dekar başına 400 kilograma kadar çıkarabiliriz ayçiçeğinde. 950 bin dekar alanın tamamını sulanabilir yapmayı başarırsak Türkiye üretiminin herhalde ikincisi ya da birincisi olacağız. Sulu tarımı teşvik etmemiz gerekiyor.

Trakya özel bir bölge. Trakya ile Anadolu’yu kıyaslayamayız. Anadolu’nun birçok yerinde su olmadan hiç verim alamazsınız ancak Trakya’da kuru tarımla ayçiçeğinde 100 kilogram ortalama alabiliyoruz en kötü arazilerde. Trakya’nın özel durumu, ekolojik durumu, yağış durumu Anadolu’dan çok iyi.”


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber