Dolar 32,5399
Euro 34,8951
Altın 2.437,02
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

Kuzey Ormanları’nda ağaç katliamı

Kuzey Ormanları’nda ağaç katliamı
8 Nisan 2022 14:23 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2022 14:32
1.610

Saray Gazetesi’nin haberine göre Tekirdağ’ın Saray ilçesi Güngörmez Mahallesi’nde AKP’li Marmaraereğlisi Belediyesi tarafından tamamı ormanlık alan içine kurulacak Metagranodiyorit (mıcır) ocağı ve kırma eleme tesisi için ağaç kesimine başlandı. Geçtiğimiz hafta başlayan kesim çalışmaları kapsamında, 240 dönüm ormanlık alanda binlerce ağaç katledildi. Yaşam alanlarının yok edildiğini, mandacılık, mantarcılık ve turizm gibi geçim kaynaklarına ağır bir darbe vurulduğunu söyleyen Güngörmez Mahalle Muhtarı Şefik Akdere, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata’ya “Ormanlarımızdan elini çek” diyerek tepki gösterdi.

Marmaraereğlisi Belediyesi ilçedeki yolların yapım, bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirmek için Saray’ın ormanlarını talan etmeye başladı.

BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
AKP’li Marmaraereğlisi Belediyesi’nin, Güngörmez Ormanlarında 240 dönümlük ormanlık alana mıcır ocağı ve kırma eleme tesisi açmak için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvurunun olumlu sonuçlanmasının ardından Güngörmez Ormanlarında ağaç katliamı başladı. Şimdiden binlerce ağacın kesildiği Güngörmez Ormanlarında, bölgedeki vatandaşların ana geçim kaynağı olan mandacılığa ve mantarcılığa ağır bir darbe vuruldu. Saray’a 70 kilometre uzaklıktaki Marmaraereğlisi Belediyesi, Güngörmez Ormanlarında yarattığı yıkımla bir yılda 360 bin ton malzeme elde edecek ve ilçesindeki yolların yapım, bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirecek. Bu yıkımdan Güngörmez Ormanlarının gerçek sahibi olan Saraylıların payına ise 240 dönüm ormanın talan edilmesi ile yaşam ve geçim kaynaklarının yok edilmesi düşecek.

ORMANLARI KORUMASI GEREKEN KURUMLAR PROJEYE OLUMLU GÖRÜŞ VERDİ
AKP’li Marmaraereğlisi Belediyesi’nin Saray için yıkım anlamına gelen bu projeyi Saray Belediyesi’nin olumsuz görüşüne rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geçirebilmiş olması da dikkat çekiyor. Bu yıkım projesine izin çıkmasında, ormanları korumakla yükümlü, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Kurumumuzca yapılacak bir işlem yok”, Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü’nün ise “Mıcır Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi yapılmasında sakınca bulunmamaktadır” şeklinde görüş bildirmeleri etkili oldu.

MUHTAR AKDERE BAŞKAN ATA’YA SESLENDİ: ORMANLARIMIZDAN ELİNİ ÇEK
Güngörmez Mahallesi Muhtarı Şefik Akdere, taş için Güngörmez Ormanlarının talan edilmesine sert tepki gösterdi. Güngörmez Mahallesi’nin turizm, mandacılık ve mantarcılık ile bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağladığını ifade eden Muhtar Akdere, “Doğal yaşamı, ormanlarımızı elimizden alıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen günlerde yaptığı konuşmasında Manda Yoğurdunun tüketilmesine özel bir vurgu yaptı. Ama maalesef bu talan mandalarımızın yaşam alanını yok ediyor, manda yoğurdu üretimine ağır bir darbe vuruyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, bu katliamı lütfen durdursunlar. Marmaraereğlisi Belediye başkanına ulaşacağım, bu ormanların fotoğraflarını hem kendisine hem de Marmaraereğlisi’nde yaşayan vatandaşlara göstereceğim ve ‘bakın sizin yollarınız için ormanlarımız ne hale getiriliyor’ diyeceğim. Vicdanı olan bir insan katliama sessiz kalabilir mi, bu katliamı onaylayabilir mi? Çok açık burada bir katliam var. Sayın Marmaraereğlisi Belediye Başkanı bu katliamı durdurmalı, ormanlarımızdan elini çekmelidir. Burada neyin ticaretini yapıyorsun. Sen burada doğal yaşamı, insanların geçim kaynaklarını bitiriyorsun.  Ormanı yok ederek ticaret olmaz. Mahallemiz turizm, mandacılık ve mantarcılık ile ticarete zaten önemli bir katma değer sağlıyor. Mahallemiz doğası ile Türkiye’nin cennet köşelerinden biridir. Taş elde edilecek diye bu cennetin cehenneme çevrilmesine izin verilmemelidir” dedi.

Istranca Ormanlarında 500 bin tondan fazla toplanan Porçini bölgeye adeta bereket dağıtıyor. 20 milyon TL değerinde satış kapasitesi olan Porçini Mantarı Istrancalarda yaşamı tehdit eden tüm taş ocaklarına katbekat bedel.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber