Dolar 32,5580
Euro 34,9582
Altın 2.440,16
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

Kapalı (Laparoskopik) kasık fıtığı ameliyatı

Kapalı (Laparoskopik) kasık fıtığı ameliyatı
1 Ağustos 2022 10:18
648

İrmet Hospital Genel Cerrahi Bölümü’nde yeni göreve başlayan Op. Dr. Hüsamettin Bayraktar “Kapalı (Laparoskopik) Kasık Fıtığı Ameliyatı” hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Her insanın vücudunda yumuşak dokuların belirli zayıf noktaları vardır. Bunlar genellikle karın ön duvarında ve kasık bölgesindedir. Bu bölgelerin zayıflaması durumunda ardındaki organlar vücut dışına çıkma eğilimi gösterirler. Bu şekilde vücut dışına çıkma hareketlerine herniasyon (fıtıklaşma) denir. Ve fıtığın tipi görüldüğü yere isimlendirilir. Karın duvarı fıtıklarının haricinde mide fıtıkları da görülebilmekte olup tedavisi mutlaka gereklidir.

Fıtıkların oluşmasının nedeni ise karın duvarında meydana gelen bir tür defekt (zarar görmesi) ya da yırtık olabilmektedir. Bunun da en sık sebebi aşırı kilo alımı, egzersiz, gebelik v.b. nedenlerle aşırı zorlanmadır.

Fıtık hastalarının başlıca şikayetleri mide fıtıklarında ağıza yiyecek artıklarının gelmesi, ağız kokusu, göğüs ortasında yanma ve ağrı, öksürük ve ağız kokusu. Kasık ve göbek fıtıklarında ise ilgili bölgede şiş ve ağrıdır.

Karın duvarı ile ilgili meydana gelen fıtıklar arasında en fazla görüleni ise kasıktadır. Erkekler ve kadınlar kıyaslandığı zaman kasık fıtığı erkeklerde 3 kat daha fazla görülmektedir ve diğer türlere göre yüzde 80 daha fazla görülmektedir. Anatomik bir anormallik olarak bilinen kasık fıtığının ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığının tek ve kesin çaresi olarak ameliyat önerilir.

Açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde kasık fıtığının tedavisi yapılmaktadır. Kasık fıtığının açık ameliyat şeklinde yapılması (Lichtenstein onarımı); kapalı bir şekilde cerrahi onarım yapılması ise laparoskopik ameliyat olarak bilinmektedir.

Son yıllarda kasık fıtığının tedavisinde avantajlarından dolayı kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilmektedir.

Laparoskopik (kapalı) cerrahi uygulanabilecek başlıca durumlar şu şekildedir:

  • Açık yöntem ile ameliyat olmuş hastaların nüks (tekrarlama) ameliyatlarında
  • İki taraflı ve tekrarlayan kasık fıtıklarının varlığında
  • Özel bir durumdan dolayı açık cerrahi gerektirmeyen her durumda hekim tecrübesinin yeterli olması durumunda kapalı cerrahi tercih edilebilir. 

Kapalı (Laparoskopik) kasık fıtığı ameliyatının avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Bu ameliyatı yönteminde çok küçük kesilerle gerçekleştiği için ameliyat sonrası komplikasyon riski azdır.
  • Kapalı yöntemle gerçekleştirilen kasık fıtığı ameliyatı kozmetik anlamda hastalarda avantajlar sağlamaktadır.
  • Kasık fıtığı ameliyatında hem sağ hem de sol kasık kanallarını görme imkanı bulunmaktadır. Aynı delikten her iki taraf görülerek tedavi edilebilmektedir. Çift taraflı kasık fıtıklarında rahatlıkla kullanılabilmektedir.
  • Ameliyatı sonrasında hastalar daha çabuk sosyal yaşama dönme imkanı sağlamaktadır.
  • Ameliyatı sonrasında daha az ağrı yaşanmakta ve kesiler daha küçük olduğu için enfeksiyon riski daha az olmaktadır.
  • Tekrarlayan kasık fıtıklarında özellikle ilk ameliyat açık cerrahi yöntemlerle yapılmışsa kapalı kasık fıtığı ameliyatı başarılı sonuçlar vermektedir.
  • İlk ameliyat açık yöntemle yapıldıysa, bölgenin orijinal anatomisi bozulduğu için bu olgularda açık yöntem teknik güçlükler içerir ve komplikasyon potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla nüks fıtıklarda da kapalı yöntem daha başarılıdır.
  • Kasık fıtığı ameliyatı obezite hastalarında diğer yöntemlere göre çok daha rahat cerrahi şansı vermektedir.

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı nasıl yapılır?
Laparoskopik, kapalı bir şekilde kasık fıtığının tedavi edilmesi ise; bölge üzerinde belirlenen üç farklı noktadan dokulara erişilir. Acısız ve ağrısız bir şekilde dokulara doğru ilerlerken kameradan faydalanılmaktadır. Fıtık bölgesine ulaşıldıktan sonra içi boşaltılır ve üzerine açık kasık fıtığında da uygulanan sentetik yama yerleştirilerek bölgeden çıkılır.

Her iki tedavi yöntemi günümüzde geçerliliğini sürdürmesine rağmen çoğunlukla laparoskopik cerrahi onarım uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Kasık fıtığı ameliyatı türü belirlenirken hastanın yaşı, cinsiyeti, daha önce geçirmiş olduğu operasyonlar ve belirli risk faktörleri uzman hekim tarafından değerlendirilmektedir.

Kapalı (Laparoskopik) Kasık Fıtığı Ameliyatının iyileşmesi ne kadar sürer?
Laparaskopik kasık fıtığı ameliyatından sonra hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir. Hastanın farklı sağlık sorunları bulunuyorsa hastanede birkaç gece hastanede kalması gerekebilir.

Laparaskopik kasık fıtığı ameliyatından sonra hastanın normal hayata dönmesi için 1-2 hafta beklemesi gerekir.

Sürekli spor yapan yada fiziki olarak ağır iş şartlarında çalışan hastaların aktivitelere dönmesi 3-4 haftayı bulabilmektedir. Ameliyattan sonra sürecin nasıl ilerleyeceği hastanın doktoruyla iletişim halinde olması çok önemlidir. Her hastanın iyileşme süresi farklı olabileceği için hastanın normal yaşantısına dönüşü doktor kontrolünde olmalıdır.

Karın içi basıncı artıran aktivite, öksürük, sigara kullanımı, kabızlık gibi durumlar fıtık oluşumunu tetiklemektedir. Bu nedenle hasta karın için basıncını artıracak aktivelerden uzak durması son derece önemlidir. Ameliyat sonrası özellikle kabızlığı önlemek için lifli beslenmede lifli gıdaların tercih edilmesi faydalıdır.

Kasık Fıtıklarında Acil Ameliyat gerekli midir?
Kasık fıtığının tedavi edilmediği durumlarda bu belirtiler gün geçtikçe artabilmektedir. Kasık fıtıklarının acil ameliyat fıtık boğulması(sıkışması) ve bağırsak düğümlenmesi yaşandığında gereklidir. Nadir görülen fıtık boğulması ve bağırsak düğümlenmesi acil müdahale gerektiren durumlardır.

Kapalı (Laparoskopik) Kasık Fıtığı Ameliyatı ne kadar sürer?
Kapalı kasık fıtığı ameliyatında tek bir bölge olduğu durumda 30-45 dk arasında sürmektedir. Kasık fıtığında çift taraflı olduğu durumda ise bu süre biraz daha uzamaktadır.

Kapalı (Laparoskopik) Kasık Fıtığı Ameliyatından sonra iz kalır mı?
Genel olarak yapılan her cerrahi işlemin sonunda iz kalmaktadır. Ancak kapalı kasık fıtığı ameliyatları çok küçük kesilerle gerçekleştiği için kozmetik anlamda bir sorun yaratmadığını söyleyebiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber