Dolar 32,5527
Euro 34,9375
Altın 2.444,02
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun’dan KDV istisnası için yasa teklifi

CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun’dan KDV istisnası için yasa teklifi
28 Aralık 2021 15:11
777

CHP Tekirdağ Vekili Aygun, pırlanta, elmas, inci gibi değerli taşlara KDV muafiyeti getiren iktidarın; bebek mamalarına yüzde 8, kedi-köpek mamalarına yüzde 18 KDV uygulamasının  hukukla da vicdanla da bağdaşmadığını belirterek, her türlü mama için KDV’yi sıfırlayan yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Aygun, bebek bezleri ile hasta bezlerine uygulanan KDV’nin de yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesini teklif etti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, son dönemde gıda ve tüketim malzemelerinde yaşanan hiper enflasyon nedeniyle alım gücü düşen, bebek ve hasta bakımında zorlanan vatandaşları dikkate alarak TBMM Başkanlığı’na bir yasa teklifi sundu. Aygun, pırlanta gibi değerli taşlara KDV muafiyeti getiren iktidarın, çocuk doğumunu teşvik ettiği halde bebek mamalarına yüzde 8, bebek bezlerine yüzde 18 KDV uyguladığını belirterek, “Bu tutarsızlığı ne vicdan kabul eder ne hukuk kabul eder!” diye tepki gösterdi. Aygun, bebek mamalarına uygulanan yüzde 8 KDV’yi sıfırlayan, bebek bezlerine uygulanan yüzde 18 KDV’yi yüzde 1’e düşüren düzenlemesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

YOKSULLUK DERİNLEŞİYOR!
Aygun,  Türkiye’de yoksulluğun derinleşmesi, temel gıda ve ihtiyaç malzemelerinin sürekli zamlanması nedeniyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Kedi ve köpek mamalarının ithali ve yurt içi tesliminde yüzde 18 KDV uygulanırken, kuş ve balık yemlerinin “her türlü fenni karma yem” adı altında KDV’den istisna tutulduğunu vurgulayan Aygun, “Hayvan yemlerine ilişkin bu çelişkili yaklaşım, yasal ve hukuki açıdan tutarsızlık oluşturmaktadır.” diye konuştu.

KEDİ-KÖPEK MAMALARINA KDV İSTİSNASI
Aygun, KDV Yasası uyarınca Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görecek nitelikte olan elmas, pırlanta, yakut, safir, inci gibi kıymetli taşların borsada işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi, borsa üyeleri arasında borsa içinde el değiştirmesinin KDV’den istisna olduğuna işaret etti.   Böyle bir düzenleme mevcut iken kedi-köpek mamalarına yüzde 18 KDV uygulanmasının kabul edilemeyeceğini anlatan Aygun, “TBMM Başkanlığı’na sunduğum teklif  ile lüks tüketim dışında kalan, kedi ve köpeklerin yaşamsal ihtiyacı kategorisinde olan kedi-köpek mamalarının KDV’den istisna tutulması sağlanmaktadır” diye konuştu. Aygun, kedi-köpek bakanların “Beyaz Türkler” diye etiketlenmesinin ise kabul edilemez olduğunu vurguladı.

3 ÇOCUK YAPIN DİYORLAR, AMA BEBEK MAMALARINA YÜKSEK KDV UYGULUYORLAR
AK Parti iktidarları döneminde “nüfus planlanması” politikasından vazgeçilerek, doğurganlığın teşvik edildiğini vurgulayan Aygun, “Ne var ki bu politikaya uygun araçlar devreye sokulmamıştır. İktidar, bebek mamasına yüzde 8 KDV uygulamaktadır. Bebek maması KDV istisnası kapsamına alınmalıdır. Getirdiğim düzenleme ile bebek mamalarına uygulanan yüzde 8 KDV’yi kaldırıyorum” dedi.

Aygun, 0-3 yaş döneminde bebek bakımının en büyük mali yükünü oluşturan bebek bezlerinin kurda yaşanan büyük dalgalanmalar nedeniyle Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde yüzde 150 zam gördüğüne işaret ederek, “Bebeklerin zaruri ihtiyacı olan bebek bezlerine yüzde 18 oranında KDV uygulanması, ailelerin belini bükmüştür. Getirdiğim düzenleme ile bebek bezi fiyatlarının düşürülmesi için KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyorum” diye konuştu.

YAŞLI VE HASTA BAKIMI ZORLAŞIYOR!
Aygun, bakıma muhtaç yaşlı hastaların ve yataklı hastaların en önemli bakım giderleri arasında yer alan hasta alt bezlerinin de kurdaki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilendiğini ve Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde sürekli zam gördüğünü kaydetti.. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği hasta bezi ücret tutarının  piyasa fiyatının çok altında olduğunu belirten Aygun, “Hasta alt bezi lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır ve hasta ve yaşlı bakımının en önemli aracıdır. Zorunlu bir ihtiyaç olan hasta alt bezlerine uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı insani değildir. TBMM’ye sunduğum düzenleme ile hasta alt bezlerine yüzde 1 KDV uygulanması amaçlanmaktadır” dedi.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “kedi-köpek mamaları hariç” ifadesi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 2-3065 sayılı Kanun’un 17 nci maddesinin 2 inci fıkrasının başlığı “Beslenme ve Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar” başlığı şeklinde değiştirilerek aynı fıkraya (f) bendi eklenmiştir.

“f)İnsan gıdası olarak kullanılan her türlü mama”

MADDE 3- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinde yer alan “Katma değer vergisi oranı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “bebek bezleri ve hasta alt bezleri için yüzde 1,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim, Gerekçesi ile birlikte ilişikte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 24.12.2021

Dr. İlhami Özcan AYGUN

                                                                                      Tekirdağ Milletvekili

GEREKÇE

Türkiye’de yoksulluğun derinleşmesi, temel gıda ve ihtiyaç malzemelerinin sürekli zamlanması nedeniyle 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur.

25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi çerçevesinde; kedi ve köpek mamalarının ithali ve yurt içi tesliminde yüzde 18 KDV uygulanırken, kuş ve balık yemleri “her türlü fenni karma yem” adı altında KDV’den istisna tutulmaktadır. Hayvan yemlerine ilişkin bu çelişkili yaklaşım, yasal ve hukuki açıdan tutarsızlık oluşturmaktadır.

3063 sayılı KDV Kanunu Kanununun ( 17/4-g) maddesi uyarınca, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görecek nitelikteki kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci)  borsada işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi, borsa üyeleri arasında borsa içinde el değiştirmesi KDV’den istisnadır.  Kıymetli taşlara yönelik KDV istisnası varken; kedi-köpek mamalarına yüzde 18 KDV uygulanması; kabul edilebilir bir düzenleme ve yaklaşım değildir. Getirilen düzenleme ile lüks tüketim dışında kalan, kedi ve köpeklerin yaşamsal ihtiyacı kategorisinde olan kedi-köpek mamalarının KDV’den istisna tutulması sağlanmaktadır.

AK Parti iktidarları döneminde “nüfus planlanması” politikasından vazgeçilmiş ve doğurganlığın teşvik edilmesi politikasına geçilmiştir.  Ne var ki bu politikaya uygun araçlar devreye sokulmamıştır. 0-3 yaş döneminde bebek bakımının en büyük mali yükünü oluşturan bebek bezleri, kurda yaşanan büyük dalgalanmalar nedeniyle Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde yüzde 150 zam görmüştür. Bebek bakımının zaruri ihtiyacı olan bebek bezlerine yüzde 18 oranında KDV uygulanması, ailelerin belini bükmüştür. Getirilen düzenleme ile bebek bezi fiyatlarının düşürülmesi için KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesi sağlanmaktadır.

Bakıma muhtaç yaşlı hastaların ve yataklı hastaların en önemli giderleri arasında yer alan hasta alt bezleri, kurdaki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenmiş ve Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde sürekli zam görmüştür. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği hasta bezi ücret tutarı,  piyasa fiyatının çok altındadır. Hasta alt bezi lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır ve hasta ve yaşlı bakımının en önemli aracıdır. Zorunlu bir ihtiyaç olan hasta alt bezlerine uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı insani değildir. Getirilen düzenleme ile hasta alt bezlerine yüzde 1 KDV uygulanması amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ve “kedi-köpek mamaları hariç” ifadesi madde metninden çıkarılarak; kedi ve köpek mamalarının KDV’den istisna tutulması sağlanmaktadır.

MADDE 2-3065 sayılı Kanun’un 17 nci maddesinin 2 inci fıkrasının başlığı “Beslenme ve Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar” başlığı şeklinde değiştirilmekte; bebek maması KDV istisnası kapsamına alınmaktadır. Böylece bebek mamalarına uygulanan yüzde 8 KDV yürürlükten kaldırılmaktadır.

MADDE 3-3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinde yapılan düzenleme ile bebek bezleri ve hasta alt bezlerine uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilerek, ailelerin bebek ve hasta-yaşlı bakımına yönelik ekonomik yükü hafifletilmektedir.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

MADDE 5- Yürütme maddesidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber