Dolar 32,4570
Euro 34,8518
Altın 2.446,77
BİST 9.885,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu

İSKİ’nin içme suyu yatırımları hız kesmiyor

İSKİ’nin içme suyu yatırımları hız kesmiyor
9 Kasım 2021 14:25
594

23 bin kilometreye yaklaşan içme suyu altyapısı ile İstanbul’a 365 gün 24 saat kesintisiz su sağlayan İSKİ, yeni ihtiyaçlar çerçevesinde de çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

3 YENİ İÇME SUYU ARITMA İNŞAATI DEVAM EDİYOR

İSKİ, Şile (Darlık), Terkos ve Taşoluk İçme suyu Arıtma Tesisleri’nin inşaat çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Şile’de zaman zaman yaşanan su stresine son vermek amacıyla inşaatı devam eden Şile İçme suyu Arıtma Tesisi, günlük 20 bin metreküp içme suyu arıtacak kapasiteye sahip olacak. Ayrıca çevre yerleşimler için de yeni su kaynağı olacak. Terkos ve Taşoluk İçmesuyu Arıtma Tesisleri’nde de inşaat çalışmaları sürüyor. Tesisler, Arnavutköy ve İstanbul Havalimanı’na hizmet edecek. Terkos arıtmanın günlük kapasitesi 120 bin metreküp, Taşoluk’un ise 100 bin metreküp olacak. Her üç tesis de 2022 yılı içerisinde hizmete alınacak.

SİLİVRİ’YE KONMODÜLER İÇMESUYU ARITMA TESİSİ
İstanbul’a 365 gün 24 saat kesintisiz, kaliteli ve içilebilir su temin eden İSKİ, şehre verdiği suyun kalitesini arttıracak çalışmalara da devam ediyor. Bu kapsamda, Silivri’de Gümüşyaka Konmodüler İçmesuyu Arıtma Tesisi inşaatını tamamlandı. Yaklaşık 1 sene içerisinde bitirilerek hizmete alınan tesis, Silivri’nin Gümüşyaka, Değirmenköy, Çanta, Balaban ve Büyükçavuşlu Bölgelerine hizmet veriyor. Günlük 13 bin 500 metreküp su arıtabilen konmodüler arıtma tesisinin maliyeti ise yaklaşık 5 milyon lira.

EMİRLİ 2. KADEME AÇILIYOR

Ömerli İçme suyu Arıtma Tesisleri içerisinde yer alan Emirli 2. Kademe İçme suyu Arıtma Tesisi hizmete giriyor. Günde 500 bin metreküp içme suyunu arıtacak olan tesis, Ömerli Tesisleri’nin toplam kapasitesini 2 milyon 50 bine çıkartacak. Emirli 2. Kademe İçme suyu Arıtma Tesisi’nin tamamlanması ile, İstanbul’un arıtma kapasitesi artacak. Ayrıca Ömerli’deki mevcut tesisler yedeklenecek. Bu durum, Ömerli’deki diğer tesislerin bakım ve onarım faaliyetlerinin daha rahat gerçekleştirilmesini de sağlayacak. 540 milyon liraya mal olan Emirli 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan sular, tıpkı Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisleri’nde yer alan diğer tesislerde olduğu gibi, Anadolu Yakası’nın tamamı ve Fatih, Bakırköy, Beşiktaş, Sarıyer ve Zeytinburnu’nun su ihtiyacını karşılayacak.
TERKOS-İKİTELLİ İSALE HATTI İNŞAATI DEVAM EDİYOR

İSKİ’nin içme suyu yatırımları bunlarla da sınırlı değil. İSKİ, Avrupa Yakası’nın artan su ihtiyacını karşılamak amacıyla Terkos-İkitelli İsale Hattı inşa ediyor. İsale hattı, Terkos Gölü’nden İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne ve buradan Büyükçekmece Havzası’na su iletimini sağlayacak. İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisileri’nin daha verimli çalışmasını sağlayacak. Yaklaşık 34 kilometre uzunluğunda ve 2 bin 500 milimetre çapında inşa edilen hat, 2023 yılının ilk yarısında hizmete girecek. İSKİ’nin bir diğer içmesuyu hattı çalışması da Kağıthane-Bahçelievler ile Bahçelievler-Sefaköy İçmesuyu Tünelleri. Tünellerin toplam uzunlukları 21 kilometreyi buluyor. Tünellerle, Düzce’den İstanbul’a gelen Melen suyunun, Avrupa Yakası’nın batısına kadar ulaştırılması hedefleniyor.

MELEN’DE KAPASİTE ARTIYOR

İSKİ, İstanbul’un geleceğini de planlıyor. İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Melen Sistemi’nin kapasitesi arttırılıyor. Sisteme eklenecek yeni pompalar ile kapasite günlük 735 bin metreküp artacak. Şehire günlük ortalama 3 milyon metreküp içmesuyu temin edildiği düşünüldüğünde İstanbul önemli bir su kaynağı kazanmış olacak. Öte yandan İSKİ, İstanbul’daki su kayıp kaçak oranını düşürmek için de çalışmalar yürütüyor. Türkiye genelinde kayıp-kaçak oranı ortalaması yüzde 50’lere yaklaşırken İstanbul’da 2019 yılında yüzde 22,31 olan bu oran, yapılan çalışmalarla, 2020 yılında 20,68’e geriledi. Bununla yetinmeyen İSKİ, yüzde 15 oranını yakalamayı hedefliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Trakya Haber